– Az egészség- és a környezettudatosság egyaránt amellett szól, hogy a kosarakba minél több magyar meggy kerüljön. A belföldi gyümölcsfogyasztás átlaga még mindig nem érte el az ajánlott 400 grammos napi mennyiséget, és a fogyasztók nem csak magukkal tesznek jót, hanem a magyar termelőkkel is, ha friss meggyet vesznek - mondta el Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn a meggyfogyasztást ösztönző kampány sajtótájékoztatóján. Az államtitkár közölte, hogy Magyarországon szinte kizárólag itt termelt meggyet kapni, máshonnan elhanyagolható mennyiség kerül az áruházakba.
A megy belföldi termőterülete körülbelül 14 ezer hektár, csaknem 3200 termelőnek biztosít megélhetést, termésmennyiségben pedig csak az alma előzi meg.
– Ez most nagyon meggy! címmel csaknem egy hónapon keresztül fog tartani az idei meggyfogyasztási kampány - közölte sajtótájékoztatón az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese. Giczi Gergely elmondta, hogy Magyarországon évente 60-90 ezer tonna meggy terem, ebből 10-15 százalék kerül piacra friss gyümölcsként. A konzervipar részesedése körülbelül 50 százalék, a többit a hűtő- és fagyasztóipar, valamint a sűrítmény- és légyártás használja fel. Az EU meggybefőtt-fogyasztását csaknem 60 százalékban magyar áru fedezi.
Forrás: MTI