Jelölőgyűrűs parlagi sasok bukkantak fel Dévaványa térségében

2018. február 21. 16:14 | behir.hu

Két gyűrűzött parlagi sast sikerült megfigyelni a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületein - írja hivatalos oldalán a Körös-Maros Nemzeti Park.

A Nemzeti Parkban az Európai Unió által támogatott „A parlagi sas védelme Magyarországon” elnevezésű HELICON LIFE+ projektben évek óta végeznek gyűrűzéseket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei. Az elérhető fészkekben lévő fiókákat általában hathetes korukban látják el jelölőgyűrűkkel: bal lábukra alumínium ( ún.ornitológiai), jobb lábukra pedig színes gyűrűt kapnak. A színes gyűrűk adatai egy távcső vagy teleszkóp segítségével nagy távolságból is jól leolvashatók. Néhány fiókára műholdas jeladót is felhelyeznek a szakemberek.
A fiatal madarak az ivarérett kor eléréséig sokat kóborolnak. Útjukat a jeladók, illetve a jelölőgyűrűk segítségével tudják jobban megismerni a szakemberek. Február elején Dévaványa térségében két jelölt parlagi sast is sikerült beazonosítani távcső segítségével - olvasható a kmnp.hu közleményében. Az egyikről kiderült, hogy mostani felbukkanásának helyétől nem messze (9 kilométerre), a Gabonás határrészen lévő fészekben kelt ki. Érdekesség, hogy erre a madárra műholdas jeladót is szereltek annak idején az MME munkatársai, de a készülék már régóta nem működött. Megnyugtató tehát, hogy a madár életben van és egészséges.
A másik parlagi sas a közeli Sártó határrészen bukkant fel. Kiderült, hogy ez a példány már komolyabb távolságot tett meg, mivel az innen 118 kilométerre lévő Tarcalon látta meg a napvilágot, ottani fészkében kapta meg tavaly június 16-án a jelölőgyűrűt.
A mostani megfigyelések is ékesen bizonyítják, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Dévaványai-Ecsegi puszták vonzó telelőhelyet jelentenek a fiatal, ivarérettségüket még el nem érő parlagi sasok számára. Jelenleg mintegy 10-16 fiatal példány időzik a térségben.

További programok »

Itthon

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL