Jelenleg nincs hatásos irtószer a kullancsok ellen

2016. július 23. 05:24 | behir.hu

Jelenleg nincs hatásos szer, amivel irtani lehetne a kullancsokat. Az enyhe tél miatt rekordszámú kullancs él Magyarország zöld területein. A szakemberek szerint ráadásul a vérszívók mintegy fele fertőzött, legtöbbször Lyme-kórral.

Hat éve van érvényben az az Európai Uniós rendelet, amely tiltja a kullancsok kémiai irtását. Jelenleg nincs olyan irtó anyag, amely hatékony lenne a kullancsok ellen. Így marad a természetes úton történő védekezés.

Amennyiben mégsem használnak a különböző riasztó szerek és észrevesszük magunkon a kullancsot, kullancs-kiszedőkanál vagy csipesz segítségével minél előbb távolítsuk el, mivel az állat a kórokozókat hat órán belül képes átadni. A kullancs által közvetített két leggyakoribb fertőzés a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór.

Sonkoly Iván háziorvos elmondta, a vírusos agyvelőgyulladás nem túl gyakori, viszont nagyon súlyos tünetekkel jár és akár életveszélyes állapotot is eredményezhet. A Lyme-kor egy lassabb lefolyású fertőzés, itt először a bőrtüneteket lehet észrevenni, a kullancscsípés helyén bőrpír jelentkezik, ami fokozatosan terjed és tenyérnyi vagy akár nagyobb méretet is elérhet.

Amíg tehát nincsen hatékony biocid anyag, a legjobb, amit tehetünk a megelőzés, a hosszú nadrág, a zárt cipő, a zokni és a kullancsriasztók használata.

FEL