Jégpáncél Békéscsaba több utcáján is

2017. január 25. 16:32 | Balázs Anett

Jégpáncél Békéscsaba több utcáján is. Többször is havazott már az idei télen és azóta nem nagyon enyhült az idő. A tartós mínusz fokokban igazi jégpáncél alakult ki azokon az utakon, ahol korábban nem gondoskodtak a felületek síkosság mentesítéséről.

Az utakról sok esetben a megolvadt hó nem tudott hová elfolyni, a megfagyott föld pedig nem tudta magába szívni azt, így több helyen jégbordák alakultak ki. A város gyűjtőutcáinak hó és síkosság menetesítése, közel 200 utca tisztántartása összesen 615 ezer négyzetméternyi területen a Tappe feladata. A kft. a várossal kötött szerződés alapján a rá eső részeken elvégezte a munkát.

– A Tappe kft. a szerződésében vállat síkosság mentesítési munkálatokat elvégezte a megrendelő folyamatos ellenőrzése mellett. A megrendelő képviselője részéről észrevétel az elvégzett munkával kapcsolatban nem érkezett, síkosságot nem jeleztek irányunkban – fogalmazott Bondár Lajos, a TAPPE Kft. műszaki igazgatója.

Az említett kétszáz utca, Békéscsaba útjainak mintegy negyven százaléka. Ide taroznak a tömegközlekedési útvonalak valamint a gyűjtőutcák. A fennmaradó 60 százalék esetében nem alkalmaz síkosság mentesítést a város, rendkívüli esetben, ha 15 centiméternél nagyobb hó hullik, a polgármester elrendelheti a hó túrását, ezeken a területeken síkosság mentesítés nem történik –tudtuk meg Makszin Andrástól a békéscsabai polgármesteri hivatal Közterület-felügyelet és Mezei Őrszolgálatának csoportvezetőjétől. A lakóházak előtti területek tisztántartása pedig a tulajdonosok feladata.

– Az ingatlanok előtti járdák hó és síkosság mentesítése ingatlantulajdonosi kötelezettség. Itt megállapodás kérdése, hogy ha üzlet is található az ingatlan alatt, akkor ki végzi a hó és síkosság mentesítést, de elsősorban az ingatlantulajdonosra hárul ez a kötelezettség. Nem is a büntetés a legnagyobb probléma, hanem az, ha bekövetkezik egy baleset, akkor a kártérítési felelősség az az ingatlantulajdonost terheli – tette hozzá Makszin András.

Az időjárás előrejelzés szerint az elkövetkező napokban még nem várható enyhülés, így az érintett szakaszokon továbbra is óvatosan kell közlekedni.

FEL