Januártól 18 évesek is vezethetnek teherautót

2016. január 5. 16:33 | behir.hu

 Amint nagykorúvá válik és megfelel az egészségügyi alkalmassági vizsgán, bárki megszerezheti a C-kategóriás jogosítványt. A törvénymódosítás januárban lép életbe. A kormány ezzel az intézkedéssel a sofőrök hiányát igyekszi csökkenteni Magyarországon.

Nem emelt kifogást az Európai Bizottság, így januártól Magyarországon 21 helyett már 18 évesen is lehet jogosítvány szerezni tehergépjárműre. Hazánkban a tehergépkocsi-vezetői engedély megszerzésének életkori határát 2013-ban uniós irányelv alapján kellett 21 évre felemelni. A kormány döntése alapján azonban 2016-tól a18 évesek ismét vállalhatnak belföldi árufuvarozást.

Kesjár Tamás, a Magura Autósiskola szakoktatója szerint nagy előnye a törvénymódosításnak, hogy akár három éven keresztül szerezhetnek tapasztalatot a fiatal a belföldi utakon, így 21 évesen már gyakorlott sofőrökként tudnak a nemzetközi áruszállításban részt venni.

A szakemberek azt remélik, hogy az életkorhatár csökkentésével megnő majd a kamionsofőr életpályát választók száma, és ezzel enyhül az ágazat fejlődési lehetőségeit visszafogó munkaerőhiány.

- Várható, hogy egyre több fiatal fog jelentkezni képzésre, és miután elvégezték az iskolát, nem munkanélküliként fogják elkezdeni a felnőtt életüket, hanem sofőrként indulhat a pályájuk - fűzte hozzá Páty Józsefné, a Magura Autósiskola irodavezetője.

A tájékoztatás szerint a hazai közúti fuvarozói ágazat versenyképességét erősítő jogszabály-módosítás 2016 januártól lép hatályba.

Vágvölgyi Nóra

 

FEL