Ján Varšo látogatott Békéscsabára

2016. május 27. 05:54 | Laczkó Viktória

Békéscsabára érkezett Ján Varšo, a Határon Túli Szlovákok Hivatalának elnöke. Egy hosszú, Dél-alföldi körút alkalmával kereste fel a megyeszékhelyen lévő Szlovák Kultúra Házát is, ahol a Békés és Csongrád megyei önkormányzati képviselőivel és civil szervezetek vezetőivel találkozott. A több állomásos út célja az elnök bemutatkozása a magyarországi, vajdasági és romániai szlovák települések képviselőinek, ugyan nem régóta tölti be tisztségét, tavaly október 1-én választották meg.

A békéscsabai fórumra Tótkomlósról érkezett, ahol lehetősége volt megtekinteni a szlovák iskolában és óvodában folyó tevékenységet, valamint találkozott a polgármester asszonnyal, dr. Garay Ritával. A békéscsabai helyszínen az itt élő közösségek örömeiről, gondjairól, életükről is érdeklődött, de a szlovák vonatkozásban folyó tevékenységeket is megismerte, valamint a határon túli szlovákok pályázati lehetőségeiről szolgáltatott információkat az érdeklődőknek.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy a határon túli szlovákok hivatala támogatja a Magyarországon élő szlovák szervezetek kulturális identitás megőrzését szolgáló programjait. - A szlovák hivatal életfilozófiája abból indul ki, hogy a magyarországi szlovák nemzetiség integrált az itteni társadalomba, de azáltal hogy saját kulturális tevékenységet folytat, hozzásegíti ezt a térséget a multikulturális fejlesztéséhez.

Az elnök elmondta, hogy a határon túli szlovákok hivatala elsősorban az országos szlovák önkormányzattal működik együtt, de természetesen az ország területén működő többi egyesülettel, önkormányzattal és vallási közösséggel is szoros kapcsolatot ápol. Hozzátette: - Fő prioritásunk a Szlovákiában szervezett nyári diáktáborok támogatása és szervezése, ahol a tanulók találkozhatnak az anyaország gyermekeivel és a többi szomszédos országban élő szlovák gyermekekkel is. Békéscsabáról Szarvasra utazik tovább, majd a hétvégén hazatér Szlovákiába, ahol értékeli az itteni látogatását.

FEL