Ittasan próbálta vezetni tanítani szintén ittas kiszemeltjét a csabacsűdi hódító

2023. október 2. 09:10 | behir.hu

Járművezetés tiltott átengedésének vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy 32 éves büntetett előéletű csabacsűdi férfi ellen, aki jogosítvánnyal nem rendelkező ittas nőismerősét akarta megtanítani vezetni.

A férfi és alkalmi nőismerőse 2022. június 24-én, az esti órákban ismerkedtek meg a férfi egyik szarvasi ismerősénél, majd taxival a terhelt csabacsűdi lakóhelyére távoztak, ahol beszélgetni és italozni kezdtek. Beszélgetésük során a nő közölte a férfival, hogy nincs jogosítványa, de nagyon szeretne megtanulni vezetni, mire a férfi felajánlotta neki, hogy majd ő megtanítja. A férfi és a nő az esti óráktól kezdődően hajnali 3 óráig együtt fogyasztottak többféle típusú alkoholt, így a férfi tudta, hogy a nő ittas állapotban van. Hajnali 3 óra körüli időben mindketten beültek a férfi által használt személygépkocsiba úgy, hogy a nő a vezető ülésbe, míg a férfi mellé, a jobb első ülésbe ült, annak ellenére, hogy ekkor már mindketten szemmel láthatóan ittasak voltak és az autóval elindultak Csabacsűd lakott területén belül.

A jármű vezetésére jogosító vezetői engedéllyel nem rendelkező és ittas állapotban lévő nő 30 perc vezetés után Csabacsűdön, a Táncsics Mihály utcában a vízelvezető árokba hajtott. A férfi ekkor telefonon segítséget hívott az autó mentésére, melynek végrehajtását követően a nő által vezetett gépkocsival a férfi lakóhelyére mentek. A férfi cselekményével megszegte a KRESZ 4.§ (2) bekezdésében foglaltakat, amely szerint a jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg olyan személynek, aki a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása alatt áll, és szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó fogházbüntetésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától is. Tekintettel arra, hogy a férfi a cselekményt a Szarvasi Járásbíróság által vele szemben kábítószer birtoklásának vétsége és más bűncselekmény miatt 2022. június 17-én jogerősen kiszabott 10 hónap időtartamú, 2 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés próbaideje alatt követte el, a járási ügyészség indítványt tett ezen felfüggesztett büntetés végrehajtására is.

A nőt a Szarvasi Járásbíróság engedély nélküli vezetés szabálysértése miatt 60.000.-Ft pénzbírsággal sújtotta, valamint 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, az ittas járművezetés vétsége miatt pedig 160.000.-Ft pénzbüntetést kapott.

 

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

FEL