Itt az ideje lecserélni a nyári gumikat

2016. október 21. 04:09 | Fekete Kata

A rendőrség figyelmet és kellő felkészülést kér a közlekedőktől az őszi, téli időszakban megváltozó időjárási körülmények miatt - írja a police.hu.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint ősz végén, tél elején, amikor leesik az első hó vagy ónos eső, több olyan közlekedési baleset történik, amikor a járművezetők a csúszós utak vagy rossz látási viszonyok miatt ütköznek össze. A közlekedés résztvevőinek figyelembe kell venniük ezeket a körülményeket és gondot kell fordítaniuk járműveik átvizsgálására, karbantartására. Az egyik legfontosabb teendő, hogy időben cseréltessék le a nyári gumiabroncsokat és megfelelő minőségű téli gumikkal szereltessék fel autóikat. Elengedhetetlen az akkumulátor, a világító berendezések és a fékrendszer ellenőrzése. Fontos a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék. Gyakori, amikor a szélvédő menet közben belülről párásodni kezd. Veszélyes, ha a jármű vezetője nem, vagy nem jól lát ki a szélvédőn, ezért a szellőztető-, illetve a páramentesítő berendezésnek is jól kell működnie. Tanácsos száraz törlőt is bekészíteni a kesztyűtartóba.

A köd, a szitáló eső, a nedves, csúszós utak az év utolsó és első hónapjaiban mindennapossá válnak. A látótávolság jelentősen lecsökkenhet, így a szembejövő forgalom már csak nagyon közelről észlelhető, illetve a közeledő jármű távolsága, sebessége rendkívül nehezen becsülhető meg. Ezért az előzés fokozott körültekintést igényel. Főleg éjszaka, de nagyon gyakran a nappali órákban is jellemző lesz a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és a nedves útszakaszok hirtelen válthatják egymást. Nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata. Rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatók

FEL