Itt az ideje kitisztíttatni a klímaberendezéseket!

2020. június 4. 08:49 | Tóth Bianka

A nyárral együtt indul a klímahasználat szezonja is. A légkondicionáló berendezések karbantartási időszaka már elkezdődött. Egy helyi szakember szerint a járványos időszakban különösen fontos az eszközök tisztítása, hiszen az a betegségek megelőzésében is segít a készülékek baktérium- és vírusmentesítése.

Napjainkban egyre több háztartásban megtalálhatóak a légkondicionáló berendezések. Szabó Sándor békéscsabai szakember arra figyelmeztet, hogy fontos a készülékeket kellő időben felkészíteni a nyári időszakra, ugyanis a nem megfelelően karbantartott klímaberendezések számos probléma forrásai lehetnek.

– Mindig azt szoktam mondani, hogy a karbantartásnak több fontos tényezője van. Az egyik, hogy a klímákban különböző bakteriális fertőzések előfordulhatnak. Emellett egy klímakészüléknek az élettartalmát, a gyártó által megadott paramétereit csak akkor tudjuk biztosítani, hogyha a készüléket karbantartjuk – fogalmazott Szabó Sándor.

Szabó Sándor

Számos klíma már nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmas. Ilyenkor a szakember egy őszi tisztítást is ajánl. Továbbá bizonyos időközönként házilag is el lehet végezni a klímák tisztítását különböző fertőtlenítő szerekkel. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem helyettesíti a szakember által végzett teljes körű karbantartást.

A pangó víz a baktériumok egyik fő tápláléka. Ennek kialakulása késleltethető, ha a klíma kikapcsolása előtt néhány percre 2-3 fokkal melegebb hőmérsékletre állítjuk a berendezést – árulta el a szakember.

Ha valaki köhögést, torokkaparást tapasztal a klíma használatakor, az lehet a nem megfelelő karbantartás következménye  – erről már dr. Buki Mária háziorvos beszélt. 

– Minden évben a szezon elején ki kell tisztítani a klímát, mert ott a porszemek között rengeteg betegséget okozó ágens található. Ezt nem látjuk, ezért azt hihetjük, hogy tiszta a klímánk, nincs semmi gond – jegyezte meg a doktornő.

Dr. Buki Mária

A kívánt hőmérsékletet nem ajánlott túl alacsonyra állítani, elég csupán néhány fokkal hűvösebbet választani, mint a kinti hőmérséklet.

További programok »

Itthon

Területi adományosztási referensek segítik a nehéz sorsú családokat

A Megújuló Békés Megyéért Egyesület 2020 óta Segítő jobb civilektől civileknek néven egy civil összefogás útján igyekszik enyhíteni a COVID-19 járvány okozta társadalmi és gazdasági veszteségeket, a nehéz sorsú családok helyzetének könnyítésével. Cikkünkben Matuz Ádám Krisztián az egyesület elnöke számolt be arról, hogy két embert neveztek ki területi adományosztási referensnek.
2021. július 28. 19:04
FEL