Itt a húsvét: Még mindig sokan ajándékoznak kisállatot az ünnepekre

2021. április 3. 11:24 | Vincze Attila

Még mindig sokan gondolják úgy, hogy nincs szebb ajándék húsvétra, mint egy kisállat. Nem ritka, hogy az ünnepekre egy nyuszi, egy kutya vagy egy macska kerül a tojások mellé. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy mindenki felelősségteljesen döntsön és csak az vegyen nyulat házi kedvencnek, aki utána képes róla megfelelően gondoskodni.

A békéscsabai Kiss Brigitta 2010 óta foglalkozik óriás kosorrú nyulak tenyésztésével, az évek során több fajtagyőztes címet is sikerült elnyernie, 2015-ben pedig egy európai kiállításon is részt vett. Mint mondta, az utóbbi időben csökkent ugyan a nyulak iránti kereslet, de húsvétkor azért többen is megkeresik azzal, hogy haza vinnének egy-egy nyuszit. A tenyésztő hangsúlyozta, hogy csak akkor vásároljunk házikedvencnek nyulat, ha vállaljuk az ezzel járó felelősséget. Ugyanis egy ilyen állat tartása hatalmas odafigyelést igényel, amit csak kevesen tudnak megtenni. Van azonban egy megoldás arra az esetre, ha csak kifejezetten az ünnepre szeretnénk egy nyulat.

– Hogyha nem akarjuk vagy nem tudjuk vállalni a tartással járó kötelezettségeket, akkor van lehetőség nyúlbérlésre is. Az ünnep ideje alatt néhány napra el lehet vinni egy növendék nyuszit takarmánnyal, felszereléssel, majd húsvét után vissza lehet hozzám hozni – fogalmazott. 

A Viharsarki Állatőrség Alapítvány évről évre egyre több nehéz sorsú állatot fogad be a menhelyén. A szervezet szerint egy állat vásárlása, legyen az nyuszi, cica vagy éppen kutya, közös családi döntés kell, hogy legyen és akkor se szaporítótól szerezzük be, hanem lehetőleg fogadjunk örökbe.

– Ha valaki tényleg felelősségteljesen gondolkozik és azt szeretné, hogy a gyermeke később felelős állattartóvá váljon, akkor a menhelyeken rengeteg cica, kutyus vár gazdira, sőt olykor kisebb rágcsálók is, én inkább ajánlom az örökbefogadást, mintsem a vásárlást – mondta a behir.hu megkeresésére Kovács Krisztina, a Viharsarki Állatőrség Alapítvány önkéntes tagja. 

Április elsejétől lépett életbe az a kormányrendelet, melynek értelmében a kedvtelésből tartott állatokkal való kereskedés regisztrációkötelessé válik. A szakemberek szerint az új szabályozás egy meghatározó lépés lehet a szaporítók és az illegális kisállatkereskedők tevékenységének visszaszorításáért, illetve felszámolásáért való küzdelemben.

További programok »

FEL