ITM: Fontos a fenntartható közlekedés

2019. október 17. 07:44 | behir

Fontos az Európai Bizottság új munkaprogramjában is deklarált fenntarthatóság, amely a közlekedésben a károsanyag-kibocsátás csökkenésével valósulhat meg – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 adásában.

Mosóczi László hozzátette: lehetőség szerint 2050-re a közlekedés szempontjából nullára kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

Elmondta: a közlekedés a levegőbe jutó káros anyagok negyedéért felel, a kibocsátást akcióprogramokkal, fejlesztésekkel és új technológiákkal kell csökkenteni, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy egyre inkább nő a személyszállítási igény, illetve az elszállítandó áruk mennyisége is.

A fenntartható közlekedés négy nagy pilléren: a szénhidrogének visszaszorításán, a közlekedés digitalizációján, okos beruházásokon és innováción alapszik – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez a közösségi közlekedés mindenhol preferencia kell legyen.

A jövő az elektromos járműveké, ezért a kormány nemrégiben hozott döntést arról, hogy 2022-ben már csak elektromos autóbuszokat lehet újként üzembe helyezni, és a jelenlegi beruházások révén csökkenni fog az autóbuszok átlagéletkora is – emlékeztetett Mosóczi László.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

FEL