„Iszonyú sokat jelentenek a másodpercek!” - Életmentés a futballpályán

2021. június 15. 17:20 | D. Nagy Bence

Az egész világ a karfát markolva, visszafojtott lélegzettel várt, szurkolt, imádkozott Christian Eriksenért, amikor a dán játékos a szombati, Finnország elleni EB-mérkőzésen összeesett a pályán. A 29 éves középpályás kedden már a kórházi ágyból üzent csapattársainak, de mindez máshogy is végződhetett volna. A sportolókra leselkedő veszélyekről, az intő jelekről és az egészségügyi szakemberek életbevágó munkájáról dr. Barta Szabolccsal, a Békéscsaba 1912 Előre csapatorvosával beszélgettünk.

 

– A sportolóknak milyen intő jelekre kell odafigyelniük játék közben?

– Az Eriksenéhez hasonló esetekben igazából nehéz megmondani, hogy mire figyeljen a sportoló, hiszen a dán játékos is az egyik pillanatban még futott, a másikban pedig már a földön feküdt. A kisebb vagy nagyobb megterhelésre tapasztalt szívtáji szorító vagy mellkasi fájdalom, esetleg végtagba sugárzó fájdalom intő jel lehet.

 

– Mi adhat elsődlegesen védelmet az Eriksenéhez hasonló esetek ellen?

– Akár profi, akár amatőr sportolóról van szó, a legfontosabb a szűrés. Az amatőr sportólóknak oda kell figyelniük arra, hogy évente legalább egy kardiológiai kivizsgáláson részt vegyenek. A profiknál természetesen megint más a történet, hiszen az ő esetükben pusztán a játékengedély több mindenhez kötött, így ők jobban szem előtt vannak. De ahogy láthattuk, a legmagasabb szinten is jelentkezhetnek problémák. A profi játékosok iszonyú terhelésnek vannak kitéve. Az ilyen váratlan eseteknél közrejátszhat a kimerültség is, de olyan dolgok is állhatnak a háttérben, amelyeket egy rutinvizsgálat sem tud kiszűrni.

 

– A csapatorvosoknak mi az elsődleges feladata, amikor valakihez be kell szaladniuk a pályára?

– Emlékezhetünk, hogy amikor az orvos odament Eriksenhez, akkor a dán játékosnak még volt légzése és keringése. Abban a pillanatban, amikor a keringés megszűnt, elindították az újraélesztést. Amikor beszaladunk egy játékoshoz, először mindig azt ellenőrizzük le, hogy magánál van-e, lélegzik, ezek meglétekor nem kell azonnal nekiállnunk az újraélesztésnek. Nyilván, ez nem akkor történik meg elsősorban, amikor valakinek a lábát rúgják meg, de az összefejelések meglehetősen gyakoriak. Minden ellátás alapja a gyorsaság. Magasabb osztályokban ezért is kötelező az orvosi jelenlét, a pálya mellett is ott áll a mentő, illetve a defibrillátor is be van készítve. Iszonyú sokat jelentenek a másodpercek, Eriksennek sem lett volna sok esélye, ha nincs minden ott körülötte azonnal.

 

– A profi sporttól kicsit eltávolodva, de maradva a segítségnyújtásnál: itt a nyár, a kánikula, amely azok számára is gondot jelenthet, akik egyébként semmiféle krónikus betegséggel nem rendelkeznek. Mit tehet az a civil, aki mellett egy embertársa összeesik az utcán valamilyen hirtelen rosszullét hatására?

– Első a mentő értesítése, aztán ellenőrizni kell, hogy van-e légzés – nem kell nagy tapasztalat a pulzus kitapintásához, például a nyakon. Ha nem észlelünk keringést, akkor a legjobb, ha azonnal szívmasszást alkalmazunk. Egyszerű újraélesztési útmutatók egyébként a Youtube-on is elérhetők, ahol számos ilyen tartalomnak lehet utánanézni. Amennyiben viszont a keringés jól tapintható és a légzés is megvan, érdemes lehet stabil oldalhelyzetbe fektetni az illetőt.

További programok »

FEL