Ismét zökkenőmentesen igényelhetők a diákigazolványok

2017. szeptember 8. 11:31 | Szabó Rita

Kedd óta újra zökkenőmentes a diákigazolványok igénylése - hangsúlyozta az Oktatási Hivatal (OH) arra reagálva, hogy sajtóinformációk szerint gond van az iratok gyártásával.

Azt írták, hogy augusztusban megújult formában indult el az oktatási igazolványok adminisztrációs rendszere. Bár az átálláskor átmenetileg szünetelt a diákigazolvány-igénylés, az ideiglenes igazolások kinyomtatására szolgáló felület folyamatosan elérhető volt az intézmények számára. Az Oktatási Hivatal időben tájékoztatta a közlekedési társaságokat, hogy több igazolás lesz forgalomban, kedd óta pedig újra zökkenőmentesen folyik a diákigazolványok igénylése – nyomatékosították.

A diákigazolvány-igénylés korábbi rendszerét 2003-ban még papíralapú kérelmek feldolgozására alakították ki – idézték fel. Az igénylési és kibocsátási folyamat változásai nyomán többször módosították az informatikai alkalmazást, de idővel felhasználói és informatikai biztonsági szempontból is elavult: az igénylés és adminisztráció teljes folyamatát több modul együttes használatával tudta csak megvalósítani. Emiatt az OH az alkalmazás teljes cseréjéről döntött.

 

Offline és online ellenőrzés

 

A most bevezetett Oktatási igazolványok intézményi adminisztrációs rendszere már olyan alkalmazás a köznevelési és felsőoktatási intézményeknek, amely az igénylési és kibocsátási folyamathoz tartozó összes tevékenységet és nyilvántartási feladatot hatékonyan, nyomon követhetően valósítja meg, és a fentieken túl lehetővé teszi az igazolások hitelességének offline és az igazolványok érvényességének online ellenőrzését is.

Közölték, hogy az átállás a köznevelésbe újonnan beiratkozó és az iskolát váltó tanulókat érintette. A diákigazolványhoz hasonlóan az ideiglenes igazolást is kérelemre állítják ki. A rendelkezésre álló adatok szerint minden kérelmező diák kapott ideiglenes igazolást, amellyel valamennyi államilag garantált kedvezményt, így az utazási kedvezményeket is igénybe veheti – olvasható az OH közleményében.

 

Korábban nem működött a honlap

 

Korábban több médium is arról írt, hogy nem működik a honlap, amelyen az iskolatitkároknak meg kell rendelniük a diákigazolványokat a gyermek és a szülő által hozott okmányirodai adatlap alapján. Egy iskolatitkár levele szerint májusban értesítést kaptak az OH-tól, hogy megújul az oldal – nyár elején nem lesz elérhető, júliusra azonban elkészül. Később ugyanakkor arról tájékoztatták őket, hogy csúszik a fejlesztés.

Sajtóinformációk szerint az említett iskolatitkár azt is írta, hogy a május előtt leadott igénylésre ki tud adni ideiglenes igazolványt, aki viszont erről lemaradt, az ilyet sem kaphat. Egy iskolaigazgató azt nyilatkozta, hogy a napokban már megnyílt a webes felület, azonban állandóan leáll, vagy kidobja az iskolatitkárokat.

 

Iskolai igazolás kell a diákbérlethez

 

A Fővárosi Közgyűlés MSZP-s képviselői nevében Horváth Csaba és Szaniszló Sándor azt írta, hogy több százezer budapesti és az agglomerációban élő diák kedvezményes utazása lehetetlenülhet el, mert az OH hónapok óta nem tudja kiállítani a tanulóbérletek használatához szükséges diákigazolványokat.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

FEL