Ismét elindul a nyári diákmunkaprogram Békés vármegyében

2024. június 11. 17:07 | behir.hu

Idén több mint ezerötszáz 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló és egyetemi hallgató vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban Békés vármegyében. A program megvalósításához a kormány több mint 305 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít vármegyénkben – tájékoztatott a Békés Vármegyei Kormányhivatal.

Idén is állami támogatással vállalhatnak munkát a nappali tagozatos 16-25 év közötti Békés vármegyei tanulók, illetve egyetemi hallgatók július-augusztusban. Annak köszönhetően, hogy a 25 év alattiak munkavégzése 2022 óta szja-mentes, idén is több pénz maradhat a diákoknál.

A teljes foglalkoztatottság elérése, a fiatalkori inaktivitás csökkentése, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítése érdekében idén is folytatódik a „Nyári diákmunkaprogram”, amely bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását. A program megvalósítására országosan 3,8 milliárd forint áll rendelkezésre. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. Újdonság, hogy idéntől az erdőgazdálkodás területén is lehet alkalmazni a cégeknek fiatalokat a program keretében.

A programba azok a 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok, egyetemi hallgatók jelentkezhetnek, akik nem állnak munkaviszonyban és nincs vállalkozási jogviszonyuk. A programhoz csatlakozók diákok, hallgatók június 17-étől, a lakó- vagy tartózkodási helyük szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán szolgáltatást kérőként kell, hogy nyilvántartásba vetessék magukat. Az önkormányzatok esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A helyhatóságok részére maximum 2 hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a munkabért. A mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban, a turizmusban és a vendéglátásban tevékenykedő munkaadóknál legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át.

A munkáltatónak nyújtott bértámogatás összege szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként 244.500 forint, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 200.100 forint lehet. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

A kormány a program eddigi tizenegy éve alatt országosan mintegy 300 ezer tanuló, hallgató foglalkoztatását támogatta összesen 30 milliárd forinttal. Az elmúlt tizenegy esztendőben – a program keretében – Békés vármegyében 20 ezer fiatal nyári munkához jutását segítette a kormány, mintegy 2 milliárd forintból.  A nyári diákmunkaprogram keretében – főszabály szerint – a legnagyobb foglalkoztatók az önkormányzatok. A vendéglátóipar, turizmus a második, míg a mezőgazdaságban a diákok elenyésző része vállal munkát.

További programok »

FEL