Ismét Békéscsabán járt Vitéz László

2016. július 7. 14:56 | behir.hu

A szakma által többszörösen elismert Pályi János egyszemélyes bábjátékával örvendeztette meg a békéscsabai gyerekeket. A közismert piros sapkás bábfigura az előadáson palacsintasütőjével tanította móresre az ördögöket.

Ismét elhozta szeretve őrzött bábjait Pályi János, hogy a bőrödből életre kelve kápráztassák el az itt lakókat. Hamar össze is gyűlt a közönség a főtéren. Sokan voltak kíváncsiak Vitéz László legújabb hőstettére. A Kemény Henrik által megálmodott piros sapkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is.

Az interaktív előadáson nem csak a gyerekek, a felnőttek is éppúgy tudnak azonosulni Vitéz János figurájával, hiszen többen is ezen a mesén nőttek fel.

A hagyományos vásári bábjáték műfaja hosszú múltra tekint vissza. Sok száz év alatt alakul, formálódott a műfaj, többek között szlovák, olasz, cseh és német bábjátékosok is járták a 19. században Magyarországot, tudtuk meg Pályi Jánostól.

És hogy miért szereti mindenki Vitéz Lászlót?

Ahogy a művész fogalmaz, mindannyiunknak szüksége van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tett velünk, vagy éppen a világgal. Vitéz László pedig már több évtizede ezt teszi.

További programok »

FEL