Írás- és olvasáskészség-fejlesztő sorozat az M2 gyerekcsatornán

2020. május 22. 06:23 | behir

Játékos és kreatív megoldásokban bővelkedő sorozat segíti a betűvetés tudományának elsajátítását az M2 gyerekcsatorna. A Betűvető című animációs sorozat tíz kis videójában, a szerethető dallamokon túl, az egy-egy betűhöz kapcsolódó formák, rajzok teszik igazán izgalmassá a betűkkel való ismerkedést a legkisebbek számára.

A videókban szereplő rajzokat pedig nem más, mint Bulyáki Zsuzsanna, a Szaffiban, valamint a Hercegnő és a koboldban is közreműködő grafikus készítette – írta közleményében az M2.

Az NKA támogatásával készült sorozat megálmodója és életre hívója az Artisjus-díjas dalszövegíró, Orbán Tamás, aki először saját kisfiát kezdte el ezzel a módszerrel a betűvetésre, betűfelismerésre tanítgatni.
– Háromgyermekes apukaként látom, hogy az öt év körüli gyermekeim érdeklődnek az olvasás iránt, viszont nem tudják mihez kötni a betűk formáit. Az általam ismert ABC-s dalok és versek az alliteráción keresztül próbálnak segítséget nyújtani, ám annak már előfeltétele lenne az írás-olvasás készség. Amikor segíteni próbáltam a gyerekeimnek, vizuális hasonlatokat használtam. Az A betű például olyan, mint az álló létra, vagy a havas hegycsúcs és így tovább. Már a tizedik betűnél és hasonlatnál jártam, amikor bevillant, hogy ebből akár videóalbum is készülhetne – kezdte a videósorozat készítője, aki azt is hozzátette, hogy ez a sorozat hiánypótló is, hiszen nem volt eddig ilyen jellegű, a nyomtatott betűk megismerését segítő tanító videó.
Forrás: hirado.hu
FEL