Interneten szerezte meg mások bankkártyájának adatait

2017. november 8. 15:33 | behir

A világhálón ismerkedett és azoktól, akik válaszoltak a társkereső hirdetéseire, elkérte a bankkártyájuk adatait egy Békés megyei férfi. Az adatokkal mobiltelefonos fizetési rendszerhez csatlakozott és mások számlájára vásárolt. A rendőrség őrizetbe vette – tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Bankkártya adatokat szerzett meg és használt egy végegyházi férfi, akit november 7-én vett őrizetbe a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság. A 32 éves férfi az interneten létrehozott egy honlapot, ahol társkereső hirdetéseket jelentetett meg. Igyekezett a jelentkezők bizalmába férkőzni, bankkártyájuk adataiért cserébe személyes találkozást ígért. A megszerzett adatokkal csatlakozott az egyik bank mobiltelefonos fizetési rendszeréhez, és mobiltelefonjával különböző üzletekben fizetett. A visszaélést a bank szakemberei észlelték és a tranzakciók adatait továbbították a rendőrségre. A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság nyomozói ezek alapján azonosították és elfogták a férfit, aki ellen információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A történtek kapcsán a rendőrség ismételten kéri, hogy mindenki legyen nagyon körültekintő! Vegye figyelembe a bankja és a rendőrség adatvédelmi ajánlásait, az internetes vásárlásra és fizetésre vonatkozó tanácsait. A rendőrség szakemberei arra is felhívják a figyelmet, hogy idegeneknek, akikkel telefonon vagy interneten kerülnek kapcsolatba, ne adják meg bankkártyájuk, bankszámlájuk adatait, ne beszéljenek anyagi helyzetükről. A pénztárcájukban ne tartsák a bankkártya mellett a PIN kódot, mert ha a tárcát elveszítik vagy ellopják, könnyedén le tudják venni a számlájukon tartott pénzt.

 

További programok »

FEL