INR - modern gyorsteszt készülék segít a belgyógyászaton

2018. szeptember 13. 08:37 | behir

Nem kell szúrni és nem kell a drága laborvizsgálatra várni, ha a szúrhatatlan, vérző betegek véralvadási paramétereinek gyors meghatározására van szükség. Ez a lényege annak az ujjbegy-kapilláris INR gyorsteszt készüléknek, amivel az Orosházi Kórház belgyógyászatán dolgoznak.

 

Még 2017 év végén adott be pályázatot dr. Bozsár Stefánia, az Orosházi Kórház belgyógyász szakorvosa a Mylan céghez egy ujjbegy-kapilláris INR gyorsteszt készülékre. A doktornő pályázata nyert, így a cég kihelyezte az Orosházi Kórházba a Diagonal készüléket, hozzá 1200 darab reagenssel. A belgyógyászaton dolgozók azóta is napi szinten használják az eszközt.

– Nagy segítség ez a gyors és hatékony gyógyításban, hisz a szúrhatatlan vagy vérző betegeknél is gyorsan meg tudjuk határozni az INR-t, mely a véralvadás bonyolult rendszerének részvizsgálata– mondja dr. Bozsár Stefánia.

Az ember INR értéke normál esetben 0,90-1,30 az ettől való eltérésekről a gyorsteszt azonnali információt ad. A legtöbb belgyógyászati vizsgálat tartalmazza meghatározását, de a különféle sebészeti beavatkozások előtt is ellenőrzik. Az alvadási faktorok a májban képződnek, így a máj betegsége esetén is változhat a véralvadás hossza, vagyis az INR értéke. Legjelentősebb alkalmazási területként a véralvadásgátlók szedésének ellenőrzése említhető.

– A készülék nagy előnye, hogy a bent fekvő betegtől nem kell folyamatosan vénásan vért venni majd a laboreredményre várni, hanem ott azonnal, helyben ujjbegy vérből tudjuk megállapítani az INR értéket. Ezzel időt nyerünk, nem szurkáljuk a beteget, a központi laboratóriumot sem terheljük a drága vizsgálattal. De van olyan beteg is, aki szúrhatatlan, itt is nagy előny, hogy ujjbegyből vehetünk vért – teszi hozzá a belgyógyász szakorvos. – Mélyvénás trombózison, tüdőembólián átesett,vagy bizonyos ritmuszavarokkal élő betegeknél indokolt véralvadásgátló adása, az ő esetükben az INR 2-3 közötti értéken való tartása javasolt. A céltartománytól való eltérés mindkét irányban kockázatot jelent a beteg számára. Ezeknél a betegnél is igen nagy segítséget nyújt a készülék a rendszeres kontrollok során – fogalmaz dr. Bozsár Stefánia.

Az INR gyorsteszt készülék kalibrált eszköz, ami a laborral összhangban van, így az eredmény is teljesen megbízható. A belgyógyászaton napi szinten 2-3 esetben alkalmazzák, ami meggyorsítja és olcsóbbá is teszi a betegellátást.

 

További programok »

Itthon

Új magasból mentő szolgál Orosházán

Péntek reggel rendszerbe állították Orosházán a tűzoltóság új, magasból mentő gépjárművét. A speciális jármű már az első napon debütált: Pusztaföldvárra egy leszakadó faághoz riasztották a tűzoltókat.
15:41
FEL