Gyula, a pálinka fővárosa. Innen indult hazánk első és máig is működő legnagyobb pálinkafesztiválja, amelyhez kapcsolódóan szintén úttörőként elindult egy pálinka és párlatverseny.
2023-ban újabb megmérettetéssel rukkoltak elő a szervezők, és meghirdetik "Az Év Pálinkás Bonbonja" megmérettetést., melynek céja a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.
A versenyre azon Magyarországon működő, (adószámmal rendelkező) vállalkozók, vállalkozások, mint kézműves csokoládé műhelyek, cukrászüzemek, vendéglátóhelyi cukrászok, chef-ek, és egyéb édesipari termékeket előállítók nevezhetnek, akik minőségi alapanyagokból készített termékeikben a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben rögzített kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használják fel.
Nevezési időszak: 2023. március 6. és 2023. április 24. között.
A termékek beérkezési határideje: 2022. április 26.
Az érzékszervi zsűrizés időpontja: 2023. április 27.
Eredményhirdetés: 2023. május 27.
Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon, a Bonbonverseny menüpontban letölthető „Vállalkozás” és „Termék” regisztrációs lapok kitöltésével, és elküldésével lehet. Minden termékhez külön-külön kell „Termék Regisztrációs Lap”-ot beküldeni, melyen fel kell tüntetni a felhasznált gyümölcspálinka fajtáját, gyártóját, a termék összetevőit, illetve egy rövid gyártói receptúrát, gyártástechnológiai elemeket, ami alapján a zsűri értékelni tudja az eredeti ötlet megvalósítását.
Minden nevezett termék esetén min. 20 db/termék (bonbon) beküldése szükséges!
Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat!
Nevezési kategóriák
Minőségi csokoládé (ét, tej, ruby, fehér, illetve ezek kombinációja), és bármilyen típusú gyümölcspálinka felhasználásával
- Krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbon 8 – 12 gramm súllyal
A XXIII. Gyulai Pálinkafesztivál 2023-ban kiválasztott „év gyümölcse a meggy”, így külön kategóriaként díjazásra kerül:
- Meggypálinkával (bármilyen fajtájú nemes meggy, vagy vadmeggy) készült kézműves bonbon 8 – 12 gramm súllyal
A zsűriben kiváló, nemzetközileg is elismert cukrászmesterek, csokoládé mesterek, édesipari és pálinkás szakemberek vesznek részt, akik garantálják a verseny kiemelkedő szakmai hitelességét.
Versenyszabályzat:
http://gyulaipalinkafesztival.hu/az-ev-palinkas-bonbonja-versenyszabalyzat/
Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadó gálára a 2023. május 26-28. között megrendezésre kerülő Gyulai Pálinkafesztiválon kerül sor.
További információ:
Fabulya Attila – versenyigazgató
+36 70 418 5732