Indul a téli gumi szezon

2015. október 29. 11:42 | Horváth Szabolcs

A szakemberek szerint már ideje téli gumira váltani az autósoknak. Bár még nincs tél de jobb, hogyha egy esetleges reggeli vagy éjszakai fagy nem ér váratlanul minket. Az útviszonyok akár percek alatt is megváltozhatnak.

 

Az autósok többsége ahogy közeledünk a télhez és folyamatosan csökken a napi átlaghőmérséklet lecseréli a nyári abroncsokat télire. Az egyik helyi lakos Szívó Zoltán azt mondja, sokkal biztonságosabb ezekkel közlekedni a megváltozott útviszonyok miatt. A szervizekben ilyenkor megnő a forgalom, a legtöbben novemberben és decemberben keresik fel a műhelyeket. Nagy Attila, az egyik békéscsabai gumis műhely tulajdonosa szerint is nagyon fontos, hogy téli gumira váltsunk.

- Ezzel jeges, csúszós, havas úton is el tudunk indulni, mert jobban kapaszkodik és csökken a fékút is. Mondok egy példát veszel négy téli gumit az autódra az hatvanezer forint, lekoccolsz valamit, az máris százötven ezer. Persze attól függ milyen autód van, de szerintem érthető a példa.

A szakember szerint szemmel látható, érezhető különbség van, téli és nyári gumi között. Sokkal puhább, más a bordázata emiatt elősegíti a tapadást, gátolja a csúszást. Hozzátette, hogy sokan tévhitben vannak mert nem varázsszer, nem lehet ugyanolyan sebességgel, ugyanúgy manőverezni, közlekedni vele, mint száraz útviszonyok között a nyári gumival.

Dobókői Györgyöt is felkerestük a közlekedési felügyeleten aki teljesen egyetértett az elhangzottakkal és azt is elmondta: - Minden évben szervezünk közlekedésbiztonsági nyílt napot. Itt nem csak vezetéstechnikai pályán próbálhatják ki magukat az autósok, hanem még ingyenes állapotfelmérést is végzünk, ami elengedhetetlen a téli átállásnál. Békéscsabán a Szarvasi út 107. alatt idén november 14-én várják a sofőröket reggel nyolctól délig.

FEL