Indul a nyár, indul a diákmunka

125 millió forintos támogatásból dolgozhatnak a fiatalok.

Közel 125 millió forintos központi támogatásból, legalább ezerötszáz diák nyári foglalkoztatása valósulhat meg Békés megyében. Mind a hetvenöt megyei település önkormányzata bekapcsolódott a projektbe.

Gajda Róbert kormánymegbízott kiemelte, a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik legnépszerűbb programjáról van szó, amelynek eredményeként tavaly 128 millió forintos támogatásból 1822 fiatalnak biztosítottak álláslehetőséget. A kezdeményezés elismertségét jól jellemzi, hogy mind a 75 megyei település önkormányzata bekapcsolódott a projektbe. Országos szinten 1,9 milliárd forintot különítettek el a célra.

– A program már a diákkorban azt segíti, hogy a fiatalok munkához jussanak. Ezen felül a tapasztalatot szerezhetnek a munka világában, valamint jövedelmet szerezhetnek, amiből tanulmányaikat és családjukat támogathatják – emelte ki Gajda Róbert. 

A programban az önkormányzatok július 1-től augusztus 31-ig legfeljebb két hónap időtartamra, nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő 16 és 25 év közötti fiatalokat foglalkoztathatnak munkaviszony keretében. Dr. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője kiemelte, a foglalkoztatás történhet települési és területi önkormányzatnál, illetve önkormányzati fenntartású, alapfeladat ellátását szolgáló intézményekben egyaránt, amihez teljes bérköltség támogatást biztosítanak vissza nem térítendő támogatásként.

Legfeljebb a diákok napi hat órás foglalkoztatása támogatható. Ha a diákot szakképzettséget nem igénylő munkakörben alkalmazzák, munkabére a minimálbér időarányos hányada. Hatórás munkaidő esetén 83 ezer 250 forint. Szakképzettséget igénylő munkakörben a garantált bérminimum alapul vételével legfeljebb 96 ezer 750 forint munkabérrel foglalkoztathatók a diákok. A támogatás igénylésének első lépéseként a foglalkoztatóknak a járási hivatal foglalkoztatási osztályán munkaerőigényt, illetve kérelmet kell benyújtaniuk, ezt június 20-tól tehetik meg. A nappali tagozatos diákoknak pedig a lakó- vagy tartózkodási helyük szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell jelentkezniük. Ezt személyes okmányukkal, valamint érvényes diákigazolványukkal, vagy iskolalátogatási igazolványukkal tehetik meg szintén június 20-tól.
 

Megosztás:

Címke: ,