Indul a kampány: az érintett autósok tizede vált biztosítót

2020. november 4. 08:34 | Vincze Attila

Mintegy 1 millió autót érint a november elején kezdődő, év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány. Az elmúlt évek tendenciái alapján az érintett tulajdonosok tizede vált biztosítót. A Magyar Biztosítók Szövetségének tapasztalatai azt mutatják, hogy az autósok az ár mellett a megbízhatóságot is legalább annyira fontosnak tartják.

A kötelező biztosítási kampány jellemzően azokat az autósokat érinti, akik 2010 előtt vásárolták meg az autójukat, hiszen azóta már a vásárlás időpontja számít a biztosítási évforduló időpontjának. A békéscsabai Király Attila minden évben várja már ilyenkor a biztosítók ajánlatát. Azt mondja érdemes figyelni az árakat. 

– Azt veszem észre, hogy elég nagy különbségek vannak a biztosítók között, ami akár 10-15 ezer forint is lehet. Annyira nem ragaszkodom a biztosítómhoz, viszont a kevésbé ismert biztosítókkal nem kötnék semmiféleképp szerződést, ezt is figyelembe szoktam venni – fogalmazott az autótulajdonos. 

A biztosítók idén legkésőbb november 11-ig értesítik az érintetteket az aktuális tarifákról. A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a társaságok napokon belül közzéteszik a jövő évi ajánlataikat, így egy díjkalkulátor segítségével könnyen össze lehet majd hasonlítani a tarifákat. A szervezet kommunikációs vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy az elmúlt években jól megfigyelhető a díjakban egy folyamatos, 5-10 százalékos díjnövekedés, ami több okra is vissza vezethető.

– Egyre több új gépjármű került a piacra, amelyeknek a karbantartási-, javítási-, alkatrész-, illetve szervizköltsége folyamatosan emelkedik, másrészt pedig egyre drágábbak a személyi sérüléssel járó balesetek utáni kifizetések, így ez maga után vonja azt is, hogy a KGFB díjak folyamatosan emelkednek – magyarázta Lambert Gábor.

Hozzátette, hogy a kötelező biztosítási díjak a folyamatos emelkedés ellenére még mindig a legolcsóbbak közé tartoznak Európában. A Magyar Autóklub hétfői közleménye szerint viszont a 2021-es gépjármű-felelősségbiztosítási díjak megállapításánál a társaságoknak figyelembe kellene venniük az idei vírushelyzet hatását is, mivel az autóforgalom jelentős mértékben csökkent az utóbbi időszakban.

További programok »

Itthon

FEL