In memoriam dr. Sarkadi István

2022. május 31. 13:38 | behir

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) kedden adta hírül, hogy elhunyt dr. Sarkadi István pszichiáter.

Sarkadi István Debrecenben született, szakmai pályafutását Nagydoboson kezdte, majd Mezőmegyeren körzeti orvosként dolgozott. Dr. Kása Gyulától tanult hipnózist, majd 35 éves korában szakmai érdeklődése a pszichiátria felé vitte.
A Dr. Baly Hermina által vezetett gyulai pszichiátriai osztályon helyezkedett el, és szakvizsgáját is ezidő alatt szerezte. Éveken át aktív résztvevője volt a Fiatal Pszichiáterek és Pszichológusok Fórumának, valamint a dr. Tringer László professzor által vezetett csoportvezetői tréningcsoportnak.
Szakmai módszertani gazdagsága, az új módszerek bevezetésére való nyitottsága a hipnózissal kezelt betegei gyógyulását szolgálta.
A szakmai kihívásokat követve elkötelezetten dolgozott a békéscsabai addiktológiai ellátásban, majd nyugdíjba vonulásáig a város I. Számú Pszichiátriai Gondozóját vezette.
Fontosnak tartotta a szociális otthonban élők segítését, amíg lehetősége volt rá, elkötelezetten gyógyította az otthon lakóit. A betegek is nagyon szerették, ragaszkodtak hozzá. 
A pszichiáteri munkásságának lényege a mentális problémák elfogadásának alázata volt. Ha kellett, a padlásról "imádkozta le" az öngyilkosságra készülőt, ha kellett a hozzátartozókat igyekezett meggyőzni arról, hogy a pszichiátriai beteg is ember, akit a környezetének is támogatnia kell. Szakmai életútja, fejlődésorientált látásmódja, kreatív terápiás megoldásai, emberközpontú gyógyító eljárásai példaként állnak sokak előtt. Sokszínűsége, gazdag intellektusa, művészi érzékenysége, sajátos világszemlélete verseiben is tükröződik.
Látva a sok öngyilkossági kísérletet kórházi konzíliumok során, kezdeményezte, hogy hozzanak létre Békéscsabán is Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot. Sajátos probléma-érzékenysége, tenni akarása, segítőkészsége révén is elindított szolgálat munkáját .1989. szeptemberétől 16 évig folyamatosan segítette szakmai tanácsaival, jelenlétével, és később a "háttérből" kísérte óvó/őrző figyelemmel...

További programok »

FEL