Tárkony
A tárkony valószínűleg a Távol-Keletről került be Európába, bár egyes régi leírások szerint akár a honfoglaló magyarok is hozhatták magukkal. Nálunk a francia tárkony a legismertebb, de előfordul az orosz vagy a német tárkony is. Többféle elnevezése ismert: tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkányürömfű, estragon. Tudományos neve – Artemisia dracunculus – arra utal, hogy régen a kígyómarás legfontosabb ellenszerének tartották.
Íze hasonlít az ánizshoz, de nem annyira édes, inkább csípős. Nagyon jól szaporodik, tőosztással rövid idő alatt újabb nagy csoportot növel. Akár embermagasságúra is megnőhet. Levelei május végén és júniusban a legaromásabbak. Szárítva is felhasználható.
Régen étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként ismerték, az ókori görögök főként fogfájás ellen használták. Teája tisztítja a vesét, az epét és hurutos megbetegedések esetén is jól használható.
Gasztronómiai felhasználása szintén széleskörű. Az erdélyi konyhában mindig kiemelt fűszernövény volt, egyebek mellett a csorbaleves nélkülözhetetlen eleme. Nálunk is sokrétűen felhasználják, például a tárkonyos raguleveshez. A francia konyha fontos alapfűszere, megtalálható a Provence fűszerkeverékben és a francia mustárban is.
Levendula
A levendula napjainkban igazi reneszánszát éli, rendkívül népszerűvé vált. A közönséges (hivatalos nevén keskenylevelű) levendula az ajakosok családjába tartozik. Orvosi, szagos, illetve valódi levendulának is nevezik. Napjainkban már nagyon sokféle hibridje terjedt el, az egészen törpéktől az óriásira növőkig.
Örökzöld, fásodó szárú félcserje. A közönséges levendula magassága legfeljebb 60 cm. Gyökerei nagyon mélyre hatolnak, onnan szívja fel a vizet és a táplálékot. A pangó vizet nem bírja, inkább a szárazabb, kavicsosabb talajokat kedveli. Virágja kékes-lilás, termése apró makkocska. Dugványozással, bujtatással és magvetéssel is szaporítható.
Gyógyhatása a citromfűéhez hasonló, a virágjából készült tea elsősorban szorongás, elalvási nehézségek, koncentrációs zavarok, depresszió orvoslására használható. Gyomor- és bélpanaszok esetén is jó hatást lehet vele elérni, kesernyés ízének köszönhetően fokozza az epeműködést.
Széles körben használják a kozmetikai iparban is, testápolók, habfürdők, szappanok illatosítására. Masszázsolajokban kiválóan érvényesül nyugtató, lazító hatása. Szárított virágja elűzi a ruhamolyokat, maga a zöld növény pedig távol tartja a levéltetveket, így a kertbe ültetve haszonnövényeinket is megvédhetjük vele.
Fűszerként ritkábban használják, de előfordul, hogy a sült húsokat rozmaring helyett levendulával ízesítik. Újabban leginkább édességeket – csokoládékat, süteményeket – díszítenek és ízesítenek vele.
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park