Ijesztően nagy busát fogott egy horgász

Egy hatalmas, több mint 40 kilogrammos fehér busa került horogra a hétvége vasárnapján Békésszentandrásnál a Sirató-holtágon. A sokak szerint külalakra igen bizarr halfaj óriás példányát ráadásul nem mindennapi körülmények között fogták ki.

Az eset különlegességét az adja, hogy a busát, ezt a tudvalévően planktont faló, idegenhonos halat horogra csábítani a klasszikus módon nem lehet, hiszen nem hozza lázba semmilyen horogra tűzhető, más hal számára legellenállhatatlanabb csali sem. Apró hungarocell golyóval „meglebegtetett” horoggal fogható csupán, amelyet a felkínált etetőanyag felhőjével együtt „hörböl” be nagy szájával a hal.

Ez a hatalmas példány azonban pergető horgászat közben veszett rajta, méghozzá szabályos, szájba történő akadással. Az történt, ami a legritkább esetben: a nagy halszáj véletlenül magához szippanthatta – a jelen esetben – süllőknek felkínált, nyilván éppen az orra előtt elhúzott műcsalit.

A halat Molnár Zsolt fogta, aki horgásztársával együtt vasárnap, csónakból történő, ilyentájt szokványos nappali süllős pergetésre indult a békésszentandrási Sirató-holtágra. Ennek megfelelően finomabb szerelékkel (4-24 g dobósúlyú bot, kis 2000-es orsó, 0,12-es fonott zsinór) kezdte el pásztázni a vizet gumihallal, amelyre végül egy nem várt erejű „ellenfél” nehezedett.

 

Az őszi Siratón sokan pergetnek ragadozóhalra – Fotó: Tószögi György

 

Egy ideig reménykedtek, hogy némileg nemesebb hal, mondjuk egy nagy harcsa lesz a vendég, de amikor 20 perc fárasztás után felbukkant a jellegzetes  kéttenyérnyi halfarok, már tudták, mi van a horgon. További húsz perc kellett, hogy a lomhán, a csónakot jobbra-balra kerülgető hal teljesen megadja magát és be tudják emelni.

A horgász megítélése szerint a busa sikeres kifárasztása két szerencsés momentumnak is nagyban köszönhető. Az egyik, hogy nem parti, hanem csónakos horgászat közben akadt horogra, a másik, hogy szabályosan – erről egyébként videót is készítettek – szájba történt az akadás. (A pergetők jól tudják, hogy a vétlen külső akadással megakasztott halat jóval nehezebben lehet megadásra bírni – a szerk.)

A szentandrási Sirató-holtágból egyébként nem először kerül elő ilyen irdatlan méretű busa. A vizet hasznosító Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének halászati őrei 2009. novemberében rabsicokat értek tetten a vízterületen, akiknek meslenchálóiban több, hasonló méretű busát is találtak.

 

Rabsicok hálójából 2009-ben már került elő siratói óriás busa – Fotó: Tószögi György

 

A mostani, egészen pontosan 40,60 kg súlyú óriás busa fogása szerencsére egészen más körülmények között, sok horgász számára elismerésre okot adva került elő a holtágból. Bár a hazai vizek egyik nemkívánatos, a törvény által inváziósnak minősített haláról beszélünk, horgászbottal történő szabályos fogása egy ekkora példány esetében mindenképpen gratulációt érdemlő dolog.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,