Így teljesítettek a megyei fürdők

2016. május 9. 05:19 | Laczkó Viktória

 A nyári időszak hónapjaira vonatkozó összesített adatai árbevétel és fürdővendég növekedést jelzett 2014 időszakához viszonyítva - derült ki a Magyar Fürdőszövetség által készített felmérésből. Békés megyében van olyan intézmény, ami cáfolja ezt és van, ami alátámasztja. 

A békéscsabai Árpád fürdőben április 30-án nyíltak meg a kinti medencék a vendégek előtt. A fürdőbe érkezők nagy többsége, körülbelül 90 százaléka helyi lakos. Schwandt Mária, szinte minden nap kijár, hogy a melegvízben pihenjen. „Azért is járunk ide, mert mindenkit ismerünk, ha egyszer-egyszer elmegyünk máshova akkor este, amikor hazajövünk, akkor még kijövünk a csabai strandra, mert itt vagyunk otthon. Itt mindenki mindenkit ismer, beszélgetünk, egy ilyen kis családi hangulat van itt.”

A Magyar Fürdőszövetség tagjai között készített, a nyári időszakot vizsgáló felmérés alapján 2014-hez képest tavaly 20 százalékkal nőtt a fürdők árbevétele és 11 százalékkal a fürdővendégek száma. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a növekedés olyan fürdőknél érzékelhető, amiknél jelentős az idegenforgalom

Zsadon Endre, a Békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdő fürdővezetője a következőket mondta: „Azt tapasztaltuk, hogy a tavalyi nyár rendkívül kiemelkedő volt és nálunk is az április, június, augusztus hónapokban egy minimális 5% körüli látogatólétszám és árbevétel növekedés volt, de összességében 5-9% körüli az elmaradásunk a látogatói létszámban.” Az itt tapasztalható csökkenés elsősorban annak tudható be, hogy a fürdőt főként nem turisták látogatják – tette hozzá a fürdővezető. Ezzel szemben a fürdőszövetség statisztikáját támasztja alá a gyógyászati szolgáltatások terén a békéscsabai fürdő. Az országosan mért adatok szerint a fürdőkben végzett gyógyászati szolgáltatások árbevétele átlagosan 2,5%-al esett vissza. Ehhez képest Békéscsabán ez a szám 5 és 9% közé esik.

Az orosházi Gyopárosfürdőbe azonos arányban érkeznek a belföldi, külföldi és helyi lakosok. „Havi rendszerességgel járunk, egészségmegőrzés és kikapcsolódás szempontjából” - mondta el egy fürdővendég, Varga Lajosné. 

Gyopárosra 22 százalékkal több vendég érkezett 2015-ben az előző évhez képest. A vendégszám növekedés 16 százalékos árbevétel emelkedést is magával hozott, de a gyógyászat is jócskán túlszárnyalta a 2014-ben mért adatokat. Benkő Ferenc, az Orosháza Gyopárosfürdő igazgatója így nyilatkozott: „A felírt gyógyászati kezelések száma kimagaslóan, 32 százalékkal nőtt a fürdőnkben, és ami külön örvendetes tény, hogy ezeknek a felírt kezeléseknek a számát a vendégeink, betegeink nagyobb számban vették igénybe, hiszen a felvett kezelések száma az 38 százalékkal nőtt.”

A két fürdő közti különbség leginkább abban mutatkozik meg, hogy míg az egyik a turizmusra is támaszkodik, addig a másik a helyi lakosokra épít. 

További programok »

FEL