Idén Szeghalmon rendezték meg a honvédelmi tábort

2021. július 23. 17:09 | Gyemendi Réka

A Magyar Honvédség újra megnyitotta kapuit a katonai élet iránt érdeklődő fiatalok előtt és Honvédelmi Tábort szervezett. Idén a szeghalmi Várhelyi Táborba várták a döntően 15 év körüli fiatalokat július 19-től 23-ig.

A Magyar Honvédség 2016 óta szervez honvédelmi típusú táborokat. Ezeket először a műveleti alakulatok hajtották végre, majd 2018-tól került a szervezés a területvédelmi zászlóalj hatáskörébe. A tábor hagyományőrző tematikájú volt, így az 1848-49-es forradalomban használt fegyverek bemutatása mellett többek között múzeumlátogatás is a program részét képezte.

– 2018 óta ez az ötödik táborunk, ami kevésnek tűnik, de ne felejtsük el, hogy 2020-ban nem tudtuk megrendezni a programot. Idén ez volt az első táborunk, de lesz még egy Mezőhegyesen, augusztus 8-tól 13-ig – ismertette Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj zászlóaljparancsnoka.

Hozzátette: a szeghalmi táborban minden napra volt programterv meghirdetve. Például a Békés megyei Károlyi huszárok látogatták meg a táborozókat és mutatták be eszközeiket, amelyeket az 1848-49-es szabadságharc idején használtak a katonák.

– Ennek a tábornak a tematikája kifejezetten hagyományőrző. A programok között szerepelt még délelőttönként múzeumlátogatás, a fiatalok a katonai teherautón való utazást is kipróbálhatták, volt airsoflt lövészet és akadálypálya is. Ezekről a programokról sok pozitív visszajelzés érkezett, azonban a menetgyakrolatokat annyira nem szerették a táborozók – jegyezte meg mosolyogva az alezredes.

 

Galéria

 

Arról is beszélt, hogy mindig próbálnak valamit újítani a táborokon és nem feltétlenül ragaszkodnak a már korábban bejáratott kapcsolatrendszereikhez, ami esetleg ahhoz vezetne, hogy ellaposodjon a tábor. Így mindig valami újítást, valami innovációt igyekeznek belevinni a programokba. Ezért is esett idén a választás a szeghalmi Várhelyi Táborra. 

– A gyermekek napja mindig egy katonás ébresztővel és reggelivel kezdődött, majd délelőttönként kötött programok voltak, mint például a már említett múzeumlátogatás. A délután már kevésbé volt kötött, hiszen szabad foglalkozásokat is beiktattunk a fiataloknak. Ezek a programok arra is alkalmat teremtettek, hogy ne csak egymással, hanem más táborok lakóival is megismerkedjenek a fiatalok. Nagy örömömre szolgált, hogy itt, a Várhelyi Táborban párhuzamosan egy művészeti tábor működött, és az ifjú művészek különböző portrékat, képeket készítettek a honvédelmi táborban résztvevőkről, ezt pedig a tábor végén megosztották egymással – összegzett Lipták József.

 

Képek forrása: Honvédelmi tábor - Facebook

További programok »

FEL