A bűnmegelőzésről is tanultak az Át-Járás Táborban a diákok

2020. június 26. 18:05 | Gyemendi Réka

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság „Át-Járás Tábor” címmel nyújtott be pályázatot a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsához, amely pozitív elbírálásban részesült. A tanács támogatásának köszönhetően június 22-én Gyulán, a Gellény Birtokon hatodik alkalommal nyithatta meg kapuit a nyári tábor, amely 8 héten át négyszáz diáknak biztosított szabadidős programot.

Telekné Furák Mónika r. alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta: mivel ez már a hatodik ilyen táboruk, így idén igyekeztek valami újat csempészni a programokba. 

– Az általános iskolás, hátrányos helyzetű gyerekeken túl most három hétig középiskolás diákokat is vártunk. Ők olyan tanulók, akik valamilyen szinten már rendészeti ismeretekkel rendelkeznek: a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér, a Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern, továbbá a Gál Ferenc Főiskola békési tagintézményéből érkeztek diákok. Úgy gondolom, hogy játékosan, tábor hangulatban tehettek szert igen hasznos ismeretekre – fogalmazott. Hozzátette: igyekeztek megteremteni a tábor-jelleget, de egy bizonyos rendet is be kellett tartaniuk a résztvevőknek.

– Háromnegyed hatkor ébredtek, hat órától reggeli torna volt, ez a kadét kollégiumban már megszokott számukra. Ezt követően a reggeli, majd pedig a foglalkozások következtek. Minden délelőttre valamely rendvédelmi egység biztosította a programot. Az első nap a rendőrségé, a második a katasztrófavédelemé, a következő a honvédségé, az utolsó pedig a büntetés-végrehajtásé volt. Az előadásokon túl gyakorlati feladatokat is kaptak a táborozók. A pénteki, záró nap volt a legmozgalmasabb, hiszen airsoft fegyvereket is kipróbálhattak a diákok – fűzte hozzá.

 

 

A pénteki záró rendezvényre Dr. Garamvölgyi László r. dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója is ellátogatott. Elmondta: a tanács évek óta nagyon sok tábort támogat, az Át-Járó Tábor pedig precedens jellegű.

– A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság ezen rendezvényét 9,5 millió forinttal támogattuk és reméljük, hogy a következő években is elindítják a kezdeményezést, hiszen akkor is számíthatnak ránk. Legfőképpen azért, mert ez a korosztály - és itt a kadétokról beszélek - az egyik legjobban kitett a kriminalitásnak, miközben a korosztály életkori sajátosságainak köszönhetően a legfogékonyabb a bűnmegelőzési, prevenciós ismeretekre. Sajnos azt kell mondanom, hogy ha beütjük a keresőbe a bűnegelőzést, akkor ott nem jön ki a találatok között olyan kompetencia, amit itt, ebben a táborban el tudnak sajátítani. A bűnmegelőzés, tanult ismeretek alapján a való életben a készségszinten elsajátított kompetenciákat jelenti. De aki ezt megtanulja, jó esély van arra, hogy nem lesz áldozat - és elkövető sem – fogalmazott Dr. Garamvölgyi László.

 

 

Hozzátette: máshol is vannak rendészeti képzések, de itt nagyon szervezetten és tematikusan kaptak a diákok olyan ismereteket, amiket máshol nem tudnak megszerezni. 

További programok »

FEL