Idén is online ünnepelték az Ügyészség Napját

2021. június 10. 19:46 | Gyemendi Réka

Június 10-e az Ügyészség Napja, amellyel az 1871-ben e napon kihirdetett első ügyészi törvényre emlékeznek. Az idei év Magyarország Ügyészsége számára azért is különleges, mert a szervezet fennállásának 150. évfordulóját ünneplik, amelyhez számos program, esemény és kiadvány kapcsolódik.

A személyes találkozó helyett idén is csak az online térben tudták  megünnepelni az Ügyészség Napját.

Elsőként Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke videóüzenetben köszöntötte az ügyészséget, mint az igazságszolgáltatás közreműködőjét. A házelnök szerint az ügyészi munka valódi célja az anyagi igazság keresése. Hozzátette: a törvényt és az igazságot szem előtt tartó ügyészség működik hazánkban, mely a magyar szuverenitás egyik fontos tartóoszlopa.

- Az országgyűlésnek felelős legfőbb ügyész minden évben számot ad tevékenységéről, amiből megállapítható, hogy a Magyar Ügyészség lelkiismeretesen, kiemelkedő szakmai tudással és alázattal látja el feladatait. Mindezt teszi itthon, a hazai igazságszolgáltatás közreműködőjeként, valamint kiterjedt nemzeti együttműködés részeseként. Ez utóbbi azért is fontos, mert Magyarország elkötelezett az európai uniós együttműködés iránt, szoros kapcsoaltban a többi európai uniós ország ügyészségével - fogalmazott beszédében.

 

 

Polt Péter legfőbb ügyész ünnepi beszédében sikeresnek értékelte a szervezet járvány alatti helytállását, felidézte a példaképnek tekintett koronaügyészek szellemi örökségét, valamint számba vette a jubileum legfontosabb eseményeit.

- Az évforduló kiemelkedő eseménye lesz június 11-én a korrupció és a kiberbűnözés elleni küzdelemmel foglalkozó nemzetközi konferencia, melyet Áder János köztársasági elnök fog megnyitni, előadóként pedig Ausztria és a Visegrádi együttműködés országainak legfőbb ügyészei, valamint az Eurojust elnöke - ismertette.

A 150 éves jubileumra ünnepi kötettel, online ügyészség történeti kiállítással, a Markó utcai Igazságügyi Palota előtt felállított Idővonallal, a Kozma Sándor Tudományos Pályázaton speciális témakörökkel, ősszel pedig tudományos konferenciával emlékezik a szervezet. Mindemellett a Magyar Jog című tudományos szaklap tematikus számot szentel az ügyészségnek, míg a Magyar Nemzeti Bank ünnepi emlékérmét bocsát ki.

A legfőbb ügyész a kimagasló teljesítményt nyújtó kollégákat díjazásban részesítette.

Az évfordulóhoz kapcsolódó egyes eseményekről – a közösségi média oldalak mellett – az ügyészség honlapján az „Ügyészség 150” rovatban is tájékozódhatnak.

További programok »

Itthon

FEL