Idén is lehet pályázni a szociális alapú tüzelőtámogatásokra

2020. szeptember 30. 07:18 | Sipos Gábor

A szociális tüzelőanyag program 2011 óta működik Magyarországon. A kormány 5 milliárd forintot biztosít az 5000 főnél kisebb települések számára. A nagyobb városokban saját hatáskörben igyekeznek segíteni, így Békéscsaba önkormányzata is saját finanszírozással támogatja az arra rászorulókat.

A kormány az idei szociálistüzelőanyag-programhoz 5 milliárd forintot bocsát az önkormányzatok rendelkezésére, 2329 kistelepülésen juttatnak ingyenes tüzelőanyagot a rászorulóknak. A dobozi önkormányzat is pozitív elbírálásban részesült. A Kettős-körösparti település önkormányzata 3 éve minden esztendőben barnakőszenet vásárol a pályázaton nyert pénzből. Az idei évben a 4249 fős településen közel 500 család kap az 1563 mázsa tüzelőanyagból.

– A juttatásokra rendeletet alkotott az önkormányzat. E rendelkezések szerint a családban élőknél 99.750 forint, illetve az egyedül élők esetében 114 ezer forint jövedelemhatár alatt lehet valaki jogosult a támogatásra – emelte ki Doboz polgármestere, Köves Mihály. A város első embere hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint a Dobozon tüzelőanyagra pályázók mintegy 95 százaléka sikeresen nyújtja be kérelmét, családonként 3-4 mázsa kőszénre számíthatnak az idei télre is.

A megyeszékhelyen is lehetőség lesz támogatást igényelni a szociális célú tüzelő biztosításához kapcsolódóan. A kérelmek benyújtására Békéscsabán október 15-től lesz lehetőség.

– Ezt a rendszert sok évvel ezelőtt alakítottuk ki és 2020 tele előtt is rendelkezünk forrással, ötletekkel. A tüzelőhöz olyan személyek, családok juthatnak hozzá, akik az átlagnál szerényebb körülmények között élnek és messzemenően rászorulónak számítanak - hangsúlyozta Békéscsaba polgármestere. Szarvas Péter elmondta, hogy a megyeszékhelyen természetbeni támogatást, azaz tűzifát lehet igényelni kétszer 5 mázsa fa formájában, illetve a megvásárolt szilárd tüzelőre fordított összeg egy részének visszatérítésére, 15 ezer forintnyi támogatásra van lehetőség. 

További programok »

Gazdaság

A koronavírus a gumiszervízeseket sem kímélte

Csökkent a gumiszervizek forgalma a tavaszi lezárások idején, harmaduk pedig még ennél is gyengébb eredményre számít az őszi szezonban – derült ki az Apollo Vredestein Kft. friss kutatásából, melynek keretében hazai gumiszervizeket kérdeztek tapasztalataikról.
07:25
FEL