Idén hét Ifjú Kócsagőr-jelölt tölti gyakorlatát a Körös-Maros Nemzeti Parkban

2021. augusztus 2. 09:30 | behir

Minden korábbinál többen, összesen heten jelentkeztek idén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz az immár nyolcadik alkalommal meghirdetett „Ifjú Kócsagőr” programra.

Az országos megmérettetés keretében az Agrárminisztérium a tíz hazai nemzeti parkkal, a Fürge Diák Iskolaszövetkezettel, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-vel működik együtt. A jelentkezők az általuk kiválasztott nemzeti parkban töltik kéthetes gyakorlatukat, melynek keretében betekintést nyernek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájába.  Az Ifjú Kócsagőr jelöltek tapasztalataikról naplót készítenek, illetve szóban is beszámolnak majd a területi döntőn.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság minden tájegységére akadt idén jelentkező. A legtöbben, összesen hárman a makói tájegységet választották. Két kócsagőr-jelölt a MATE Kaposvári Kampuszáról, egy pedig az Állatorvosi Egyetemről érkezett. Gyakorlatukat két részletben végzik: egy hetet júliusban, egyet pedig augusztusban. Mentoraikkal együtt bejárják a Maros-ártér és a Csanádi puszták védett és nem védett területeit, megismerkednek a természetvédelmi területkezelés alapjaival. Segítenek az inváziós növények elleni védekezésben és részt vesznek a különböző biotikai adatgyűjtésekben. Az őshonos állattartással, a legeltetéssel, a gyepszéna-készítéssel és az extenzív szántóföldi gazdálkodással kapcsolatos gyakorlati ismereteket is szereznek.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon két ifjú kócsagőr-jelölt tölti gyakorlatát. A cél, hogy teljes körű betekintést nyerjenek a természetvédelmi őrök mindennapjaiba, ezért igyekszünk ennek a munkának minden részét megmutatni nekik. Mivel ezen a részterületünkön a túzokvédelem prioritást élvez, ezért természetesen az Ifjú Kócsagőr-jelöltekkel is ellátogatunk a Túzokvédelmi Állomásra, ahol megismerhetik a keltetés, tojásmentés, fiókanevelés és a repatriálás folyamatát.

A Kis-Sárréten egy Ifjú Kócsagőr-jelölt kezdi meg kéthetes gyakorlatát augusztus elején. A hatóság jellegű munkától kezdve a vagyonkezelésen, környezeti nevelési, turisztikai tevékenységen keresztül a területek általános ökológiai állapotfelméréséig sok mindent igyekszünk megismertetni vele. A Kis-Sárréten a terület változatos, élőhelyei számos vagyonkezelési, területkezelési feladatot rónak az őrszolgálatra, mivel a különböző típusú gyepek mellett a mocsárrétek és változatos vizes élőhelyek kezelése is a napi feladatok közé tartozik. Ennek megfelelően a terület rendkívül fajgazdag, így a Kócsagőr-jelöltnek lehetősége nyílik a különböző növény- és álltafajok természetben való megismerésére, meglévő fajismeretének bővítésére. Felkészülési időszakában több látogatót is várunk a Kis-Sárrétre, így az ökoturisztikai feladatokat is gyakorolhatja, megismerkedhet a túravezetés módszereivel.

A Kardoskúti tájegységen július második felében kezdte meg gyakorlatát egy Ifjú Kócsagőr-jelölt. A két hét során igyekeznek betekintést nyújtani számára a szikes élőhelyek élővilágába, megismerkedhet a Fehér-tó növény- és madárvilágával, a vonuló és fészkelő fajokkal. Mentorával együtt ellátogatott a Tatársánci-ősgyepre és a Csorvási-löszgyepre, ahol e területek kezelésével kapcsolatos ismereteket szerzett. A természetvédelmi őrök napi munkájába bekapcsolódva az állattartással, a legeltetéssel, a lösznövények telepítésével és a területre jellemző inváziós fajok (selyemkóró és bálványfa) elleni küzdelemmel kapcsolatos feladatokban is részt vett.

A hét Ifjú Kócsagőr-jelölt augusztus utolsó hetében a Körösvölgyi Állatpark konferenciatermében megtartandó házi döntőn méri majd össze tudását. Itt dől el, hogy ki képviselheti a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságot az országos döntőben, melyet szeptember 22-24. között rendeznek meg a Duna-Dráva Nemzeti Parkban.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
2023. május 30. 16:47
FEL