Idén az online térbe költözött a Csak tiszta forrásból pályázat díjátadója

2021. március 15. 15:09 | Varga Diána

Az idén tizenkilenc éves fotópályázatra közel száznegyven alkotótól mintegy hétszáz fénykép érkezett.

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője arra emlékeztetett: a Csak tiszta forrásból fotópályázat eredményhirdetését rendszerint március 15-én tartják. A két szervező, a közösségi ház és a Márvány Fotóműhely minden évben monokróm, azaz fekete-fehér alkotásokat vár a Kárpát-medencében élő és alkotó fotósoktól. Hozzátette: a pályázat célja a magyarságtudat erősítése. Mint mondta, a hagyománnyal a későbbiekben sem kívánnak felhagyni. Az idei felhívásra 138 szerző 680 alkotása érkezett be, ezek közül 50 alkotást állítottak ki a közösségi házban és került katalógusba. A zsűri tagjai: Baán Katalin, dr. Mondok Anita és Vágvölgyi Mihály fotóművész.

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője a Csak tiszta forrásból c. fotópályázat díjátadóján

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője a Csak tiszta forrásból c. fotópályázat díjátadóján

Varga Tamás alpolgármester köszöntőjében kiemelte: a rendezvény közel két évtizedes történetében számos érdekesség található, a tavalyi rendezvény például az utolsó kiállításmegnyitó volt, amelyet Békéscsabán megtarthattak a koronavírus-járvány miatt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy március 15.-e nem csak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének napja, hanem a tavasz kezdetét is jelenti. Emlékeztetett: az elmúlt években mindig élettel telt meg a Szent István tér, a lakosság közösen ünnepelt. Ezekben a vészterhes időben nehéz megtalálni a kapaszkodókat, ugyanakkor, ha közösen nem is ünnepelhetünk, magunkban, szeretteink körében megemlékezhetünk és felkereshetjük az emlékhelyeket.

Varga Tamás alpolgármester a Csak tiszta forrásból c. fotópályázat díjátadóján

Varga Tamás alpolgármester a Csak tiszta forrásból c. fotópályázat díjátadóján

A rendezvényt Soós Emőke és Berta János ünnepi műsora színesítette.

 

Díjazottak:

Bazsó Imre-különdíj: Marton Ferenc (Mindszent)

Békéscsaba Megyei Jogú Város különdíja: Mező István (Békéscsaba)

Lencsési Közösségi Ház különdíja: Szalai Attila (Várpalota)

III. helyezett: Kiss Imre (Pécs)

II. helyezett: Kékesi Henriette (Telki)

I. helyezett: Dr. Szarka Gergő (Kisújszállás)

További programok »

Kultúra

A revizorral nyit a Békéscsabai Jókai Színház

Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című szatirikus vígjátékával az energiaválság miatt elrendelt három hónapos kényszerszünet után március 31-én újra nyit a Békéscsabai Jókai Színház. Az előadás rendezője Pataki András Jászai Mari-díjas művész, a főbb szerepeket Mészáros Mihály, Kovács Edit, Bartus Gyula és Szabó Lajos alakítja. A darab zenéjét Varga Gábor jazz muzsikus szerezte, és játssza élőben a színpadon egy mobil, tologatható zongorán.
18:53
FEL