Hova megyünk nyaralni 2024-ben?

2024. május 20. 10:08 | Fajó Attila

Májusban már jól érzékelhetőek azok a mutatók, amelyek alapján hosszútávú következtetéseket vonhatunk le az idei év üdülő szezonjáról. Külföld, belföld, charter repülőgépjárat vagy hosszú buszút – széles a választék idén is.

– A túlturizus létező, valós problémát jelent. Sokszor az adott célország infrastruktúrája, közművei is alig bírják el a megnövekedett nyári forgalmat. Ez ellen a szezon széthúzásával, korai és késői ajánlatok kreálásval védekezik a szakma. Például a Balatonon most már próbálnak téli látogatási időszakot is bevezetni. Én erre azt mondom, hogy az ősz az új nyár, a hőmérséklet is elviselhetőbb, az anyagi kondíciók is kedvezőbbek, aki nem kötött iskolához, vagy munkahelyhez, akár az életkora révén, az mindenképp próbálja meg a szeptembert vagy az októbert – mondta el hírportálunknak adott nyilatkozatában Fábián Márta, a Békés Tourist Kft. utazási irodájának tulajdonosa.

Törökország és Görögország még mindig előkelő helyet foglal el az úti célok között. Előbbi rendkívül magas színvonalon várja a turistákat, utóbbi pedig akár busszal is könnyen megközelíthető, az ismert üdülőhelyeket is ideértve. Feltörekvőben van Montenegró, a kultúra szerelmeseinek sok szépséget nyújtva, ám az autóutak itt hagynak kívánnivalót maguk után, de már charter járat is indul a déli országba.

Aki nem szeretne a budapesti reptéren tekeregni, az már Debrecenből, egy könnyebben megközelíthető és egyszerűbben értelmezhető kiindulási pontról is elérheti álmai helyét. Az árak változásához hozzátett a háborús helyzet okozta kedvezőtlen gazdasági helyzet, ám épp az előbb említett Montenegró még talán kivételt képez ez alól.

Az általunk megkérdezettek közül többen inkább a belföldi utakat részesítik előnyben, illetve volt alkalmunk összetalálkozni egy olyan házaspárral is, akik Békéscsabán nyaralnak, idegenbe szakadt honfitársainkként. Ilyen is van...  

További programok »

Itthon

Nem mindegy, mit viszünk a poggyászban! – Kisokos a NAV-tól

Nyaralás előtt adódhat a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni. Milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? Sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatja meg magát az utazó, ha ismeri a szabályokat. Íme, a legfontosabbak.
15:52
FEL