Hősökre emlékeztek

2016. május 30. 14:33 | behir.hu

A Magyar Hősök Emléknapján tisztelgünk azok előtt a magyar katonák előtt, akik az Árpád-kortól kezdve az 1848-49-es szabadságharc, az első és a második világháború, valamint az 1956-os forradalom idején, egészen napjainkig megvédték az országot a külső ellenségtől. 

- Nincs az a szenvedés, ami az itt átéltekhez hasonlítana. Ha látnál engem piszkosan, hetek óta mosdatlanul, mint ahogy itt járok-kelek és buzdítom a katonáimat. Ha látnád azokat a gránátokat és lövedékeket, amelyek megremegtetik az egész helyet. Ha látnád, akkor… Rémes dolog itt élni - az Erzsébethelyi Általános Iskola tanulói idézték meg az isonzói csatát, és emlékeztek a 101-es gyalogezred egy-egy tagjára.

A hősök emlékünnepének eredete egy 1917-es törvénycikkre vezethető vissza. 1945 után közel ötven évig csak titokban lehetett gyertyát gyújtani értük, 1989 óta ismét tarthattak nyilvános megemlékezést. Békéscsabán az önkormányzat szervezésében diákok, helyi szervezetek tisztelegtek a hősi mártírjaink, ismert és névtelenül halt vértanúink előtt.

- A mi feladatunk az, hogy őrizve emléküket a mindennapokban álljunk helyt, neveljünk olyan nemzedéket, aki nem felejt, védi a hazát és a nemzetet – fogalmazott Kovácsné Szatyin Ildikó pedagógus. Az emlékműnél elsőként a város nevében Kiss Tibor és Nagy Ferenc alpolgármester helyezte el a virágokat, majd a honvédelmi és rendvédelmi szervek, valamint a civil szervezetek képviselői is elhelyezték az emlékezés koszorúit.

FEL