Hoppon maradtak a megrendelők, sem a turul, sem a puli szobor nem készült el

2024. május 19. 12:44 | behir.hu

Nagyobb kárt okozó csalás bűntette és kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 66 éves büntetett előéletű csabacsűdi férfival szemben, aki az egyik sértettnek egy turulszobor, a másiknak egy puliszobor elkészítését ígérte, de végül egyik alkotás sem készült el.

A Békés Vármegyei Főügyészség közleményében azt írja: idős férfi 2022 augusztusában szóban abban állapodott meg egy orosházi férfival, hogy 1,6 millió forint ellenében készített a sértett kertjébe egy oszlopon álló turul szobrot. A megállapodás megkötése után, 2022. szeptember 4-én a sértett 1,2 millió forint előleget fizetett meg készpénzben. A terhelt a beton alapot egy hónappal később el is készítette, ezért 70 ezer forint munkadíjat kért és vett át, majd további 400 ezer forint előleget kért és kapott a sértettől, mivel a szobor elkészítésének díját az időközben bekövetkezett áremelkedések miatt 1,81 millió forintra emelte fel. A terhelt végül a megállapodásban vállaltakat, az oszlopon álló szobor elkészítését nem teljesítette, s a sértett többszöri megkeresésére a szobor átadásának elmaradását valótlan okokra – így rossz időjárásra, derékfájdalmakra – hivatkozva indokolta és az átvett előleget sem fizette vissza a sértettnek. Az ügyészség szerint a terheltnek valójában a szobor elkészítése már a megállapodás megkötésekor sem állt szándékában, a sértettet jogtalan haszonszerzési célzattal, a vállalt mű elkészítésének hamis ígéretével tévedésbe ejtette és a részére összesen 1,6 millió forint kárt okozott, amely a nyomozás során nem térült meg.

A terhelt 2023 júniusában Balatonbogláron megállapodott egy helyi férfival abban, hogy készít a részére 300 ezer forintért egy puli kutyát ábrázoló szobrot és azt a sértettnek 2023. július 31-ig átadja. Ebből a célból a terhelt két alkalommal összesen 200 ezer forint előleget kért és vett át a sértettől készpénzben. Ennek ellenére a megállapodásban vállalt szobor elkészítését nem teljesítette, a sértett megkereséseire a szobor átadásának elmaradását valótlan okokra – szemműtétre, járási nehezítettségre – hivatkozva indokolta, és az átvett előleget sem fizette vissza. A terheltnek valójában a szobor elkészítése ebben az esetben sem állt szándékában, a sértettet jogtalan haszonszerzési célzattal, a vállalt mű elkészítésének hamis ígéretével tévedésbe ejtette és a részére összesen 200.000.-Ft kárt okozott, amely a nyomozás során nem térült meg.

 A terheltnek a sértettek részére okozott kárt is meg kell majd térítenie a járási ügyészség indítványa szerint.

További programok »

Kék hírek

Mától országos ellenőrzést tart az utakon a rendőrség

Mától egy hétig országos ellenőrzést tart az utakon a rendőrség, hogy kiszűrjék az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülőket - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a police.hu oldalon.
11:02
FEL