Hófehérke a gyulai művházban

2021. október 4. -
Helyszín: Erkel Művelődési Központ Gyula Béke sugárút 35

A világ egyik legismertebb meséjét hozza Gyulára a Turay Ida Színház. Október 4-én Hófehérke és a hét törpe című produkciójából tart három előadást a művelődési központban a fővárosi teátrum.

Bár az Aarne-Thompson-féle folklórbesorolásban 709 Hófehérke-típusú mesét találunk, a Grimm testvéreknek köszönhetően mi már így ismerjük ezt a tündérmesét. Míg a törpék helyén – más népeknél – általában rablók szerepelnek, a beszélő tükröt pedig egy, a nappal vagy a holddal folytatott párbeszéd pótolja (egy Albániából származó variációban a főszereplő negyven sárkánnyal élt, az alvást pedig egy gyűrű okozta), a mesegyűjtőként és nyelvtudósként ismert német fivérek által közölt történetben törpék és varázstükör jelenik meg – emlékeztet az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. közleménye.

A Grimm testvérek gyűjtéséből fennmaradt (és legismertebb változat) először 1812-ben jelent meg a Gyermek- és családi mesék című kötetben.  A könyv a német romantika egyik jelentős alkotása volt, a Hófehérke mellett olyan közismert meséket tartalmazott, mint a Jancsi és Juliska, a Hamupipőke, a Rapunzel és még rengeteg olyan német népmese, amelyek addig szájhagyomány útján terjedtek. A világ egyik legismertebb mesegyűjteményét – amelyben szinte az összes meseműfaj fellelhető – az UNESCO 2005-ben a világörökség részévé nyilvánította. 

2021. október 4-én a Turay Ida Színház hozza el Gyulára a törpék között menedéket találó lány történetét. A teátrum három alkalommal játssza a zenés mesejátékként színpadra állított produkciót, amelyet a Grimm testvérek története alapján Topolcsányi Laura írt.

Az előadást szinte napra pontosan egy évvel a fővárosi bemutatót követően láthatják a gyulai nézők.

 

Videó ajánló:

 

Jacob és Wilhelm Grimm – Topolcsányi Laura:

Hófehérke és a hét törpe

mesejáték

Hófehérke          Magyar Bernadett

Mostoha             Nyírő Bea

Morgó, Vadász  Tóth Alex

Vidor                    Szántó Szandra

Tudor                   Borbély Krisztina

Hapci                    Sipos Judit

Szende                 Szuromi Bernadett

Szundi                  Topolcsányi Laura

Kuka                     Merk László

Királyfi                 Valázsik Péter

 

RENDEZŐ: Nyírő Bea

 

 

Időpont: 2021. október 4. (hétfő) 8.30, 10.30, 13.45

Helyszín: Erkel Ferenc Művelődési Központ (Gyula, Béke sgt. 35.)

Jegyár: 2000 Ft

Jegyek korlátozott számban a helyszínen kaphatók.

További programok »

Gyula

Életet menthet az EpiPen

Minden gyulai oktatási és nevelési intézményben hozzáférhető lesz a súlyos allergiás reakciók sürgősségi kezelésére alkalmazható EpiPen oldatos injekció – minderről Görgényi Ernő polgármester és dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke adott tájékoztatást.
2022. január 25. 14:12
FEL