Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

2024. február 25. 19:00 | Csiffáry Zsuzsanna

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.

"A stílus maga az ember" – fogalmazott egykor Georges-Louis Leclerc de Buffon természettudós. Milyen igaza volt!

A változékony fast fashion világában nagyon könnyű eltévedni. Ez a gyors divat az olcsó, divatos ruházatot rejti magában, amely a kifutó és a hírességek világából származó ötleteket mintázza, és rohamtempóban veszi be magát a bevásárlóközpontok üzleteibe, hogy megfeleljen a fogyasztói igényeknek. A lehető leggyorsabban a polcra kerülnek, a legújabb stílustrendeket megmutatva, hogy a vásárlók még népszerűségük csúcsán felkaphassák, majd néhány viselés után kidobják őket.  

Kép: illusztráció_pexels.com

 

Buffon alapgondolata a divatszakmában arra utal, hogy a ruha nem minden. Sokkal fontosabb, hogy viselőjének személyisége, "emberi tartalma "kerüljön előtérbe. Így ez a tartalom, bármilyen "divatviharról" legyen is szó, megállja helyét. Nem utolsósorban pénztárcabarát dolog ennek a gondolatnak a mentén haladni, a környezet kímélésről nem is beszélve. 
 
Több beszélgetés, és kutatás után arra jutottam, hogy a jelenlegi módosabb személyek is egyre többen igénylik az úgynevezett miniruhatárat, ami hat-nyolc darabból áll, és egymással jól kombinálható.

Kép: illusztráció_pexels.com

 

A tudatosan öltözködők lefelezik a gardróbjukat, hiszen nincs szükségük annyi ruhára, amennyivel rendelkeznek, szeretnék elkerülni a halmozást. Mindannyian úgy vagyunk ezzel, hogy azt szeretnénk, hogy ami a szekrényükben van, jól kombinálva, számtalan kitűnő szettben öltsön testet, és ez a pár darab illeszkedjen életvitelünkhöz és adottságainkhoz.

A világ divatszínpadán az úgynevezett old money style hódít, de úgy is fogalmazhatnék hódított, és nem lehet "letaszítani" a dobogóról. Ezt az irányzatot a gazdagabb réteg élteti és viszi át más társadalmi rétegekbe. Az old money style lényege, hogy a ruhát viselő személy úgy akar feltűnni, hogy nem akar feltűnni. Ha a matériát nézzük, akkor az old money style vonásait felismerhetjük egy szép szabásvonalból vagy az alapanyagból, ami a minőségről árulkodik. A stílus lényege pont az időtlenség, ami gyakorlatiasságot, magabiztosságot sugall.

Kép: illusztráció_pexels.com

 

Az old money style alapelvei:

 

- Letisztult mintázat 

- Egyszerű szabásvonal – gondoljunk csak a Chanel zakókra, ruhákra 

- Kevés, egymással jól kombinálható ruhadarab a gardróbban

- Harmónikus színek, ami nem zárja ki, hogy néhyán alapdarab színesebb legyen!

- Minőségi alapanyag, bőr, velúr, pamut, viszkóz, farmer 

- Mindenekelőtt a stílusunkat tükröző viselet. Nem javasolt más "bőrbe", ruhába bújni, mert az kényelmetlen lesz számunkra. 

További programok »

Itthon

FEL