Hízótól a kolbászig – Népszerűek voltak a bemutatók

2017. október 23. 14:04 | behir

A Csabai Kolbászklub sátra mellett vasárnap délelőtt levágták az utolsó hízót is a 21. Csabai Kolbászfesztiválon. Minden nap tartottak bemutatót a kolbász ünnepén, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a hagyományokkal.

A vasárnapi bemutatót a mezőberényi Kovács család tartotta, egy 161 kilós hízót dolgoztak fel. A négyszeres kolbászkirály, Kovács István fia, Árpád a szülő nyomdokain halad, a mostani fesztivál szárazkolbászversenyén Szarvas Péter, Békéscsaba polgármesterének különdíját és a médiazsűri második díját nyerte el versenyművével. Kovács Árpád az Országos Húsipari Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjében 2015-ben ezüstérmet szerzett, ezzel „letette” szakmunkásvizsgáját is. Most pedig kistermelőként otthon dolgozik édesapjával együtt, és szép lassan átveszi a stafétabotot.

Az előző évi és a 2015-os kolbászkirályok is apjukat követték, követik a kolbászkészítésben. Szaszák Gergő 2015-ben nyert a szárazkolbászoknál, ifjabb Juhász Ádám pedig tavaly. A családi disznóvágás-bemutatókból természetesen ők is kivették a részüket.

A népes Alberti família ebben az évben is „előadta”, hogyan készül náluk a kolbász, Sipos Lászlóék, Andó Pálék is bemutattak egy-egy hagyományőrző disznóvágást, illetve sertésfeldolgozást. Az érdeklődők itt is láthatták, hogy hosszú az út, amíg a sertésből kolbász lesz, de a munka meghozza gyümölcsét. És ha már gyümölcs, azért egy-két kupica igazi kisüsti mindegyik disznóvágás-bemutatóra előkerült.

További programok »

FEL