Hitelre fájt a foguk, munkáltatói igazolásokat hamisítottak

2023. szeptember 21. 10:49 | behir.hu

A Békéscsabai Járási Ügyészség 3 rendbeli bűnsegédként, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 1 rendbeli csalás bűntettének kísérlete és 4 rendbeli bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy 38 éves békéscsabai férfival szemben, aki valótlan tartalmú munkáltatói igazolásokat állított ki azért, hogy bűntársai azok felhasználásával hitelt tudjanak felvenni.

A valótlan tartalmú igazolásokat egy 39 éves vésztői férfi, egy 54 éves békéscsabai férfi, egy 36 éves gyulai férfi és egy 20 éves vésztői tartózkodási helyű nő használta fel, velük szemben is vádemelésre került sor csalás bűntette, egy esetben csalás bűntettének kísérlete, illetőleg hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

A 38 éves férfi a vádbeli időben, 2022 őszén egy kft. békéscsabai telephelyén állt alkalmazásban biztonsági őrként. Elhatározta, hogy a rendszeres haszonszerzés érdekében az ismerősei számára valótlan tartalmú munkáltatói igazolásokat állít ki a kft., mint munkáltató neve alatt és pecsétel le a cég bélyegzőjével azzal a szándékkal, hogy nevezettek az egyik „fapados” hitelintézet ügyintézőjének a valótlan tartalmú okiratot átadják és azáltal hitelt tudjanak felvenni. A férfi – aki különböző összegeket kért el a folyósított kölcsönből a bűntársaitól az általa készített okiratért cserébe – tudomással bírt arról, hogy bűntársainak a kölcsönszerződésekben foglaltak teljesítésére, azaz a kölcsönök visszafizetésére sem képességük, sem szándékuk nincsen.

A 39 éves vésztői férfi 2022 novemberében használta fel a valótlan tartalmú munkáltatói igazolást annak érdekében, hogy a pénzintézettel kölcsönszerződést tudjon kötni és 570.000.-Ft összegű kölcsönhöz jusson hozzá. A pénzintézet ebben az esetben a kölcsönszerződés megkötését megtagadta, így a bűncselekmény kísérleti szakban rekedt. Az 54 éves békéscsabai férfi viszont 600.000.-Ft összegű kölcsönhöz jutott hozzá a hamis munkáltatói igazlás révén, neki összesen 310.000.-Ft-ot kellett abból visszajuttatnia az igazolást kiállító terheltnek. A 36 éves gyulai férfi 1.000.000.-Ft összegű kölcsönt kapott a pénzintézettől, amelyből 150.000.-Ft-ot adott vissza, míg a 20 éves vésztői nő 150.000.-Ft összegű kölcsönt kapott és abból 70.000.-Ft-ot adott vissza a hamis munkáltatói igazolás kiállításáért bűntársának.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a 38 éves férfit próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, rendelje el a pártfogó felügyeletét és a munkáltatói igazolások kiállításért kapott 530.000.-Ft erejéig rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben. Bűntársai közérdekű munka, jóvátételi munka büntetések kiszabására, illetőleg próbára bocsátás intézkedés alkalmazására számíthatnak.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

Itthon

Szárnyakat bontottak a Karácsonyi Angyalok, várják az adományokat

Bonnyai Sándor idén is felhívással fordul azokhoz, akik szeretnének segíteni a rászorulókon, és szeretnék, ha mindenkinek jutna ajándék az ünnepen. A Karácsonyi Angyalok elnevezésű gyűjtőakcióról beszélgetett vele a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.
12:48
FEL