Hidvégi Edit: Imádom a munkám!

2020. július 15. 13:20 | Such Tamás

Óvodás korában elhatározta, hogy pedagógus lesz; a tanítóképző után két évet tanított is, majd nem hosszabbították meg a szerződését. Közben hamarosan megszületett az első gyermeke, Detti, és vele együtt egy csudálatos álomvilágba merült. Megalkotta az Álomtextilt. (Dettit Bálint és Gergő követte.)

A békéscsabai Hidvégi Edit, Detti leánya mellett fedezte fel az amerikai mesés ágytakarókat, babaszetteket. Akkoriban, első lépcsőben még úgy képezte magát, hogy esténként át-átfutott a közelében lakó bátyjához – mert a ’90-es évek elején, az ismerősei között egyelőre csak nála volt internet, és a monitoron keresztül kinyílt a világ számára: megérintette ez a színes világ, s hamarosan elkészültek az első saját munkái is.

Nem mellesleg Edit édesanyja is varrónő volt. Kislányként, ha tehette, mindig ott ült a varrógép túloldalán, és csodálattal nézte a szép kis ruhácskákat, amiket a mamája varrt. De az ő világa egészen más. A dolog pikantériája, hogy az ágytakarói hamarabb „futottak be” Budapesten vagy a Dunántúlon, mint kishazájában. Mára már a megyében is elismerik. (Több évtizedes ismeretségünkből fakadóan tegeződtünk.)

 

Hidvégi Edit munkái

Nyaralni visz az álomhajó

 

– Ugye az egyik oldal a klasszikus varrás, amit édesanyád képviselt, de amit te csinálsz, az teljesen más világ.

– Az enyém egyedi, kreatív, alkotó.  Nem szalagmunka, nem sorozatgyártás.  Ez egy színes mesevilág.

 

– Egyedül dolgozol?

– Igen, de volt, hogy három varrónőt alkalmaztam. Akkor dolgoztam a legtöbbet, a kezük alá adtam a munkát.  Egyediségéből adódóan ez igen megterhelő feladat volt.  Nem boldogított.  Mióta egyedül dolgozom, szabad vagyok!  Szeretem az egész munkafolyamatot a kezemben tartani és alkotás közben alakítani a művemet. Ettől érdekes.

 

– Végül is a pedagógus és a varrónő jó kombó.

– A gyerekszobai lakástextileknél meghatározó a gyermekszeretetem, a színek, formák mesés világa. Mindig szerettem rajzolni, most kiélhetem magam a textileken is, belecsempészve némi pedagógiát is.

 

Hidvégi Edit

Egy kis kerti munka is fejleszti a kreativitást

 

– Úgy húsz éve, amikor még „dolgoztattál”, jobban virágzott a szakma?

– Most is virágzik. Az emberek szeretik az egyedit, a minőségit, a szépet, a kézműveset.  Mostanában többször kérik a magyar mesék szereplőit a falvédőkre, ágytakarókra. Van, hogy felnőtteknek is vagy épp külföldön élő, magyar gyerekeknek – egy kis hazait.

 

– Hova dolgoztál a legmesszebb?

– Egyszer Dél-Afrikából rendeltek egy babatakarót, de kiderült, hogy sokkal többe került volna a postaköltség, mint maga az alkotás. Küldtem már Svédországba és a tengeren túlra is, ott élő magyaroknak főleg. Nagyszülők is örömmel ajándékozzák meg a műveimmel az unokáikat.

 

– Már anno is webshopon keresztül zajlott az üzleti élet?

– Igen; és érdekes, hogy Budapesten, meg Dunántúlon hamarabb fedeztek fel, mint itt, Békés megyében. Többször visszahallottam, hogy például Kecskeméten valaki meglátott egy takarót, egyből rákérdezett: „Editnél rendelted?”. Ez jólesik! Évek óta sok a visszatérő vásárlóm, akik a második, harmadik gyerkőcüknek rendelik a gyerekszobai textil-szetteket. Ez jó visszajelzés nekem arról, hogy időtállót alkotok, szükség van rám, értékes a munkám.

 

Galéria

 

– Mi az eredeti Hidvégi Edit?

– Alapvetően mindig arra törekszem, hogy az elképzelés hangulata passzoljon a megrendelő lakásához.  Az én munkám színes, vidám, élettel teli. Messziről ráismerek a sajátjaimra.  Volt olyan, hogy a gyerek fotóját küldték el, hogy pont neki szóljon a falvédő, az ő egyéniségéhez, fejformájához. Igazi kihívás volt, szeretem az ilyet, sőt, a legjobb, ha szabad kezet kapok. Nagy vágyam, hogy azt varrjak, amit én szeretnék, az lenne az igazi.

 

– Hány órát ülsz a gép mögött?

– Sokat, de a hétvégén már alig várom, hogy mikor lehet lejönni a varrodába. Engem ez tölt fel. (Edit házának a földszintjén van a műhely, az emeleten a család lakása, a három gyermekkel.)

 

Megviselt a home office?

 – A gyerekeim örültek neki, hisz legalább többet lehettünk együtt, szeretnek itthon lenni. Munka közben sűrűn szaladtam fel hozzájuk egy kapucsínóra vagy megfőzni az ebédet. Persze ez is csak tolta ki a munkaidőmet… de úgy éltük meg, mint egy meghosszabbított nyári szünetet. Némi plusz munkával nekem… de volt, hogy ők leptek meg egy kis finomsággal.

 

Hidvégi Edit munkái

Névre szóló ágytakaró

 

– Azt tudom, hogy a varrás monotonitását, többek között a sportolással kompenzálod.

– Igen, a mozgás szinten tart: ma reggel is már hatkor kergettem a szúnyogokat a szépséges kiserdőben, a rekortán pályán. Előfordul, hogy munkaidőben is elmegyek futni, mert jólesik egy kis madárcsicsergés tavasszal – kikapcsol, feltölt. Hidegben konditerembe járok. 

 

– Nem is látszol 37-nek.

– Ne öregíts már!

(Edit Facebook-oldalán még több kép! Álomtextil)

További programok »

Itthon

FEL