Hiányszakmák nyomában

2016. január 3. 17:54 | behir.hu

Egyre nagyobb gondot okoz városunkban a szakemberek hiánya. Békéscsabán a bádogostól kezdve, a lovászon át, a gépi forgácsolóig keresik a mesterembereket. Éppen ezért a Békéscsabai Ipartestület tagjai hosszú évek óta azon fáradoznak, hogy kitanítsák, gyakorlati tudással lássák el a fiatalokat.

Lukoviczki György, a Békéscsabai Ipartestület elnöke elmondta, a testület abban tud segíteni, hogy a még aktív tagjai átadják a tudásukat a fiataloknak, mert égető szükség van a bevonásukra a munkába. Egyre kevesebb a jó mesterember, és ezek a hivatások csak a gyakorlatban sajátíthatók el, mert egy szakmát nem lehet megtanulni rövid képzés alatt, évek kellenek hozzá, hogy teljes körű ismerete legyen az embernek.

A 130 éve működő testület napjainkban közösségi oldalakon, fórumokon keresztül igyekszik megszólítani a 13-14 éves tanulókat, mert tisztában kell lenniük azzal, hogy a kétkezi munkával is lehet éppúgy, ha nem nagyobb sikereket elérni. Ezt bizonyítja az is, hogy számos békéscsabai iparos kap évről évre országos és nemzetközi elismerést.

Ezek a komoly háttértudással bíró iparosok a Békéscsabai Ipartestület tagjaként idén is várják jól felszerelt, akkreditált képzőhelyeiken a leendő mestereket.

 

Vágvölgyi Nóra

 

FEL