Drágul a kenyér: az áremelkedésnek több összetevője van

2020. január 12. 09:48 | Szilágyi Viktória

A sütőipar legutóbb egy éve emelte az árakat. A drágulásért a munkabér, az energia árak emelkedése, valamint a szakmában fellelhető munkaerőhiány egyaránt felelős.

Kovács Sándort, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József tagiskolájának pék-cukrász szakoktatóját kérdeztük a témával kapcsolatban. 

– Nem túl hálás feladat a kenyér árának az emelkedéséről beszélni. Septe Józseffel, a Magyar Pékszövetség elnökével folytattam egy beszélgetést, amelyben felmerült a sütőipari termékek áremelkedése, hiszen nemcsak a kenyér, hanem a péksütemények ára is megemelkedik az elkövetkezdenő időszakban. A sütőipar, a pékségek alapélemiszereket gyártanak, illetve forgalmaznak. Az embereket az alapélelmiszer drágulása igen rosszul érinti, nehéz erről beszélni – fogalmazott. 

A szakember hozzátette: A vevők igényeik szerint válogathatnak a sütőipari termékek közül. Vannak olcsóbb kategóriák, illetve drágább, kézműves termékek. Ennek megfelelően alakultak ki a pékségek is: a kisüzemekben emberi munkával készítik a termékekeket, a középüzemekben félig gépesített technologiát alklamaznak, ahol szintén szükséges a kézi munka hozzáadása. A nagyüzemek szinte teljes mértékben gépesítve vannak. A termékek minőségileg is így alakulnak ki. A kézi erővel előállított termék sokkal jobb minőségű, hiszen a pékek élő tésztával dolgoznak (készítés közben érzik a tészta minőségét, amelyet a gépek nem).

 

Illusztráció: pixabay.com

 

Az oktató elmondta, hogy egy hagyományos kenyér elkészítéséhez 12 óra szükséges, ahol kovászt készítenek. Az ipari feldolgozűsú kenyérnél olyan segédanyagokat használnak, amelyek megkönnyítik, illetve meggyorsítják a technológiát – ott 3-4 óra hossza alatt előállítanak akár 1000 kg kenyeret is.

 

Az alapanyag árak már emelkedtek az elmúlt évhez képest

 

A szakember elmonda, hogy a liszt és az élesztő ára 20 %-kal emelkedtek az elmúlt évhez képest. Jelentősen befolyásolja az áremelkedést az is, hogy a tavalyi évben a gabona nagy része fuzáriummal szennyeződött, amelynek így nagy része állati takarményozásra került, csak kevés lisztet tudtak előállítani étkezési célra.

Mint kiemelte: nagy mennyiségben befolyásoló tényező az is, hogy a forint alakulása az euróhoz képest kedvezőtlen. Ennek következtében körülbelül 30 %-os áremelkedést lehet észlelni. Vannak olyan alapanyagok, például a margarinok, amelyeket külföldi országokban állítanak elő és a napi árfolyamnak megfelelően vásárolják meg. Az üzemanyagárak szintén hozzájárulnak a dráguláshoz, amely az alapanyagok beszállítása, illetve a termékek kiszállítása miatt fontos tényező.

 

Jelenleg Magyarországön közel kétezer pék hiányzik az üzemekből

 

Kovács Sándor megjegyezte: Septe József a beszélgetésük alklamával megerősítette, hogy a szakmunkás bérnél magasabb bért kapnak a szakmában dolgozók. A jó szakembert muszáj megfizetni, hiszen munkaerőhiány van a pék hivatásban is. 

Megemlítette azt is, hogy a sütőiparban nagy teljesítményű gépekkel dolgoznak, a kemencék 90%-a gázfűtéssel működik, ezért jelentős tényező az áremelkedésben az energiaárak növekedése is. 

– Egy átlagos minőségű fehér kenyér előállítási költsége jelenleg kétszáz forint, amelyen 0,5%-os a haszonkulcs van Magyarországon, ez más élelmiszeripari árakhoz képest rendkívül alacsony. Ebből az összegből kell kifizetni az energiát és a munkabéreket – tette hozzá a szakember. 

 

További programok »

FEL