Hetvenmilliárd forintos kkv-hitelprogramot hirdet az MFB

Kiemelkedően sikeres tesztidőszakot követően a Magyar Fejlesztési Bank hetvenmilliárd forint keretösszeggel, MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II. elnevezéssel hirdet hitelprogramot elsősorban olyan vállalkozások számára, amelyek méretükből vagy életkorukból eredően a kereskedelmi banki piacról nem juthatnak hitelhez. A program keretében egymillió forinttól akár százmillió forintig igényelhető hitel.

Az MFB kísérleti jelleggel tavaly hirdette meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukciót olyan mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására, amelyek a jelenlegi piaci körülmények között valamely oknál fogva – például magasabb kockázati profil, alacsonyabb igényelt hitelösszeg – nem vagy csak kedvezőtlen feltételekkel jutnak forráshoz – tájékoztatott az MFB.

A 2018. március 30-án lezárult kezdeményezés kedvező fogadtatásra talált, az abban részt vevő pénzügyi vállalkozások visszajelzései alapján jelentős forrásigény mutatkozik azoknak a vállalkozásoknak a részéről, amelyek vállalható kockázatot jelentő finanszírozási igényét a kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni. A sikeres program értékelését követően ezért az MFB a kísérleti programra épülő, új saját forrású hiteltermék elindításáról döntött.

Az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II. összesen hetvenmilliárd forint keretösszeggel áll a vállalkozások rendelkezésére. A program elsődleges célja, hogy a kkv-szektorba tartozó, (nem agrár) vállalkozások versenyképességének fenntartását, fejlődésük folyamatosságát kedvezményes kamatozású forrás biztosításával ösztönözze és segítse elő.

Az igényelhető hitelösszeg egymillió forinttól – a hitelcél és a hitelfelvevő képességeinek függvényében – akár százmillió forintig is terjedhet. A futamidő beruházási hitel (és beruházáshoz kapcsolódó forgóeszközhitel) esetén akár tíz év is lehet, míg önálló forgóeszközhitel esetén hat év a maximum. A teljes finanszírozás mértéke beruházási hitelnél nem haladhatja meg a nettó bekerülési érték maximum kilencven százalékát általános csekély összegű (deminimis) támogatás esetén, illetve 75 százalékát regionális beruházási támogatás esetén. Önálló forgóeszközhitel kizárólag általános csekély összegű (de minimis) támogatási kategóriában igényelhető, az elvárt saját erő a finanszírozott számlák nettó összegének minimum tíz százaléka.

 

Forrás: Profit7/ Hunyor Erna Szofia

 
Megosztás:

Címke: , , , ,