Hétvégén Európai Madármegfigyelő Napok, Békésben is várnak érdeklődőket

2022. szeptember 26. 18:39 | behir.hu

Harmincadik alkalommal hívják életre az Európai Madármegfigyelő Napokat, melyet idén október elsején és másodikán tartanak Magyarországon.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International indította 1993-ban. Az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így a hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény immáron két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjt adatokat a lakosság segítségével. A program magyarországi koordinátora hazánk BirdLife képviselője, az MME.

A hazai szervezet országszerte mind a 19 megyében és Budapesten, 61 helyszínen (ezek száma még emelkedhet a hét folyamán) várja az érdeklődőket a hétvégén, ezekről az egyesület honlapján lehet tájékozódni, és itt érhető el az elektronikusan kitöltendő és beküldendő elektronikus jelentőlap.

Az évenkénti összesített eredmények elképesztő számokat mutatnak: tavaly 35 ország, 1865 helyszínén közel 7,3 millió madarat figyelt meg a 28 104 résztvevő. Az EMN játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában előkelő helyen, az első ötben szokott szerepelni, tavaly két kategóriában is dobogósak lettünk.  

Az összesített magyar eredmény gyarapításához nemcsak szervezett helyszíneinken lehet hozzájárulni, bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait! Aki így szeretne hozzájárulni Magyarország minél sikeresebb EMN részvételéhez:

  • jegyezze fel a megfigyelés helyszínét (település + MEGYE!), a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát (ha nem ismeri a fajokat, csak a számukat), esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását;
  • ezeket az adatokat kell elküldeni a program honlapoldaláról letölthető, okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlapon október 2-a vasárnap 16 h-ig.

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat az MME munkatársai vasárnap 16-17 óra között összesítik, majd 17 órakkor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba. Az összesített eredményről várhatóan már másnap, hétfőn (október 3-án) ad hírt az egyesület.

 

Milyen programok lesznek Békés megyében?

Helyszín: Bihari Madárvárta, Biharugra
Időpont: Október 1. 9:00 óra
Program: Bemutató gyűrűzés, kirándulás 
További információ: Tóth Imre 30/645-0613, Vasas András 70/626-3232 

Helyszín: Wenckheim-kastély parkja, Szabadkígyós
Időpont: Október 2. 9:00
Program: Bemutató gyűrűzés 
További információ: Vasas András 70/626-3232 

További programok »

Itthon

Hétvégén többfelé kell esőre, zárporra, zivatarra számítani

Pénteken még száraz, meleg idő várható, de hétvégén már többfelé várható eső, zárpor, zivatar és erős szél. A hőmérséklet a tartósabban csapadékos tájakon jelentősen visszaesik, de keleten, délkeleten még marad a nyáriasan meleg, 30 Celsius-fok körüli maximum-hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.
19:04
FEL