Hétfőn újraindul a közlekedési vizsgáztatás Békéscsabán

2020. május 10. 14:31 | Papp Ádám Sándor

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyével 2020. május 6-tól Budapest és Pest megye kivételével újraindulhatnak az országban a közlekedési vizsgák és utánképzések.

Március 19 óta nem lehetett közlekedési vizsgát tenni a járványhelyzet miatt az országban, sem utánképzést tartani. Az elmúlt bő másfél hónapban az országos vizsgaközpont csak a tárca külön engedélyével, néhány esetben szervezhetett vizsgákat és vizsgálatokat, például leendő mentőgépkocsi-vezetők számára.

Hírportálunk Dobrocsi Endrét, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. felügyeleti és módszertani igazgatóját kérdezte a Békés megyei helyzetről.

 

– Mikortól indulhat újra a vizsgáztatás Békés megyében, Békéscsabán? Milyen feltételek mellett kezdődhet meg a vizsgáztatás?

– A vizsgáztatás szervezése, vagyis az oktatók a vizsgákra május 6-án már megkezdték a tanulók lejelentését, ezért a vizsgák május 11-én elindulhatnak. Jelenlegi információink szerint hét fő B kategóriás és egy fő tehergépkocsi vezető vizsgázik hétfőn a békési megyeszékhelyen. A részvétel kötelező feltétele a védőfelszerelés, tehát a maszk és a kesztyű viselése. Fontos természetesen az, hogy a vizsgázó a helyszínre érkezéskor fertőtlenítse a kezét. Ezen felül a kötelező, szociális távolságtartás sem elhanyagolandó.

 

– Korlátozzák-e a vizsgákon részvevők számát? Ha igen, akkor ez mekkora várakozási időt eredményezhet?

– Természetes, hogy némi extra várakozási idővel kell számolniuk a járművezető jelölteknek. Már a vizsgáztatás leállításakor is nagyon sokan álltak készen a próbatételre. Az első időszakban várakozással kell számolni, tekintettel arra, hogy véges kapacitása van a vizsgaközpontnak.

 

– Csak vidéken indult újra a vizsgáztatás. Ezáltal felmerülhet a kérdés, hogy a Pest megyéből, Budapestről érkezők is tehetnek-e vizsgát vidéken?

– Ez nem feladata és kompetenciája a vizsgaközpontnak, ez rendészeti kérdés. A kijárási korlátozásra vonatkozóan van egy érvényes kormányrendelet, tehát annak kérdését, hogy a jelölt jogosult-e arra, hogy vidéken vizsgázzon, nem mi vizsgáljuk. Bízunk abban, hogy azok, akik a vizsgán megjelennek, jogszerűen tartózkodnak ott és nekünk csupán a szakmai értékelés lesz a feladatunk.

További programok »

FEL