Hétfőn Békéscsabán járt a Virágos Magyarország zsűrije

2017. július 31. 19:05 | Szendi Rita

Már keresik az ország legvirágosabb települését! A Virágos Magyarország versenyre évente mintegy 300 település nevez be. Az 1994 óta töretlen sikerrel zajló megmérettetés nem titkolt célja, hogy a hazai kertkultúrát felkarolja, támogassa és nem utolsósorban bemutassa, népszerűsítse azt. A zsűri már járja az országot, hétfőn Békéscsabát vették górcső alá.

A versenyre több száz magyarországi település adja be nevezését, ebből azonban csak harminc kap kitüntetést vagy díjat. A Békés megyei települések közül eddig csak Gyula nyerte el a fődíjat, még 2013-ban. Békéscsaba alpolgármestere kiemelte: a megyeszékhely 2008 óta minden évben jelentkezik az országos megmérettetésre.

Rendszeresen részt veszünk az utóbbi néhány évben, szeretjük megmutatni, hogy mit érünk el ezen a téren. A zsűri is általában méltányolja a hosszú távú erőfeszítéseket, ezért nagyon fontos, hogy minden évben szerepelünk, elkészítjük a saját videónkat, bemutatjuk a legszebb helyeket, amit közterületen virágosítás, zöldesítés révén el tudtunk érni. Úgy gondoljuk, hogy ez növeli Békéscsaba ismertségét és vonzerejéthangsúlyozta Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere.

A város alpolgármestere kiemelte azt is, hogy az önkormányzat éves szinten több mint 100 millió forintot költ a város környezettudatos fejlesztésére. A terek rehabilitációja, a Munkácsy-negyed kialakítása, illetve a Zöld Város Program is szerepel a közeljövő tervei között. Az országos verseny egyik zsűrije szerint nem az elültetett virágok mennyisége számít, hanem az adott települést jellemző környezettudatosság.

Vizsgáljuk a lakosság szerepét, a lakossági előkerteket, a házakat, az épített környezetet, illetve a környezetvédelmet a városban, de figyeljük a környezeti nevelést az óvodákban és az iskolákban is. Felmérjük a város globális fejlődését, azt, hogy merre tart az adott település, vannak-e célok, szerepel-e benne a környezettudatosság és a fejlődésfogalmazott a verseny egyik zsűritagja, Burszki Darinka.

A szakemberek fél napot töltöttek Békéscsabán, de a zsűri nem áll meg, folyamatosan vizsgálja a településeket. A tapasztalatok összegzése után a végeredményt októberben hirdetik ki, akkor derül majd ki, hogy mely települések nyerték el a díjat.

További programok »

FEL