Hét érmet és két ligabajnoki címet szereztek a szarvasi karatésok

2021. március 2. 11:16 | behir

A hétvégén két napon keresztül zajlott a Hayashi Magyar WKF Karate Liga 4. fordulója Szarvason, az Alkotmány utcai sportcsarnokban. A versenyzőket Mészáros János, a Magyar Karate Szövetség elnöke és Molnár Etele, Szarvas város alpolgármestere köszöntötte

Az eseményekről Ruzsinszki György mester, a Szarvasi Harcművész és Küzdősport Egyesület edzője számol be:

„Legeredményesebb vidéki egyesületként zárták a Hayashi Magyar WKF Karate Liga 4. fordulóját a rendező szarvasiak: négy arany, egy ezüst és két bronzérmet akasztottak harcos ifjaik nyakába a hétvégén. Magyarország legjobb karatésai két napra húzott rendezvényen döntötték el a Körös-parti kisvárosban a rangadó és négyfordulós liga bajnoki címeit. A hosszabb lebonyolításra az egészségügyi óvintézkedéseknek volt köszönhető: a ligában a belépéskor hőmérséklet mérés és kézfertőtlenítés történt, mindkét versenynap előtt ózongenerátorral fertőtlenítették az Alkotmány utcai sportcsarnokot. A zártkapus eseményen a szervezők, bírók és edzők végig maszkban tartózkodtak a létesítményben.

 

Pillanatkép a Hayashi Magyar WKF Karate Liga 4. fordulójáról

Dr. Mészáros János köszönti a megjelenteket

 

A sorozatban 33 egyesület több mint 300 sportolója regisztrált és mérkőzött meg egymással hónapról hónapra. A mostani rendezvény legrangosabb mérkőzése két korábban korosztályos Európa- és világbajnok, majd számos felnőtt Eb és Premier League érmet begyűjtő versenyző, Szegedi Döme és Hárspataki Gábor között zajlott.

Nemzetközi színvonalú formagyakorlatokat láthattunk Nagy Botond és Sterck Laura előadásában is – folytatja. – Büszkén számolhatunk be arról, hogy a szarvasi versenyzők is kitettek magukért: összesen négy aranyat, egy ezüstöt és két bronzérmet gyűjtöttek be a különböző kategóriákban, amelynek eredményeként az UTE, az MTK és a KSI mögött legjobb vidékiként a negyedik helyen végeztek, úgy, hogy mindössze 9 sportolóval indultak. A négy forduló összesített rangsorában ketten is az élen végeztek, és így megnyerték a névadó támogató által felajánlott Hayashi Premium karate ruhát.

A felnőttek között először Tálas Bendegúz lépett tatamira. A szarvasi versenyző tisztesen helyt állt, több tiszta értékelhető találata is volt, pontot tudott csinálni a legjobbak egyikén is, de az éremszerzéshez ezúttal ez nem volt elengedő. Sajnos azonban a vádliját ért rúgás miatt a saját kategóriájában, az U21-ben már nem állhatott ki. A felnőttek között szintén újonc Frankó Dániel a legnagyobbak között az olimpiai kvalifikációban kiemelt Hárspataki Gáborral és a rutinosabb Hidasi Tiborral nem bírt el, többi mérkőzését magabiztosan hozva így a harmadik helyen zárt.

 

Pillanatkép a Hayashi Magyar WKF Karate Liga 4. fordulójáról – Nagy Botond a levegőben

Nagy Botond a levegőbenAzt követően Nagy Máté következett, aki a verseny előtt egy térdsérülés miatt néhány hetes kihagyásra kényszerült. Első mérkőzésén még érezhető volt az óvatosság, de a másodikban már sikerült egy látványos fejrúgással biztosítania a döntőbe jutást, ahol egy határozott leindítással meg is szerezte a vezetést, így végül a junior -61 kg dobogójának tetejére állhatott. Máté bár nyelvvizsga és sérülés miatt két fordulón nem vett részt, a másik kettőn elért eredményével azonban így is összesítésben második lett. Örömhír, hogy a nyelvvizsga eredmény is megérkezett, melynek tanúbizonysága szerint a szarvasi fiú egy középfokú angol nyelvi C minősítést szerzett.

Kerti Kelemen első mérkőzésén a későbbi elsőtől kikapott, második mérkőzését már hozta, de így sajnos nem ő ment tovább csoportjából a hármas döntőbe. Ellenben Frankó Dániel, az U21-ben is magabiztosan szerepelt: egyetlen mérkőzést engedett döntetlenre, a többit nagy tudatossággal – támadásait és kontráit váltogatva hozva a dobogó tetejére állhatott. Egy kihagyott fordulóval ő is végül második lett.

Vasárnap versenyeztek fiataljaink. Bagi Ádám 9 évesen indult élete első versenyén, ráadásul rögtön egy korosztállyal feljebb, a 10-11 évesek között. A belépő jól sikerült. Ádám két győzelemmel a döntőbe verekedte magát, ahol kezdeményező készsége miatt a bírók őt találták jobbnak, így rögtön a dobogó tetejére állhatott, ami összesítésben is a harmadik helyet érte.

Őt követte Bagosi Marianna, aki két nyert és két döntetlen mérkőzésével a szerzett pontok számával került az élre. Győzelmével összesítésben a liga abszolút bajnoka lett, amivel egy Hayashi Premium karate ruha boldog tulajdonosa lett.

 

GalériaA +45 kg-os fiúknál kilenc versenyző 3 hármas csoportban. Susányi Zoltán az első mérkőzésén megtorpant támadásai közben, amin ellenfele pontot tudott csinálni. A második meccsen már orvosolta ezt a hibát, meg is nyerte azt, de sajnos a csoportból nem ő jutott tovább.

A másik csoportban Ruzsinszki Balázs képviselte a szarvasiakat. Ismét sikerült eladnia párat fejrúgásaiból, amivel bebiztosította a döntőbe jutást. Itt első mérkőzését nyerte, a másodikban azonban nem követte a megbeszélt taktikát és a győzni akarásban elkapta a hév, amit ellenfele többször is kihasznált. Balázs így a fordulót a második helyen zárta, azonban másik két győzelmével és harmadik helyével az összesítésben ő is a ranglista élére kerülve ligabajnok lett.

A nap utolsó kategóriájában Kemény Ákos lépett tatamira tízfős mezőnyben. Nagyon tudatosan versenyezve kihasználta ellenfelei hibáit és azokra kontrákkal válaszolva ő is a hármas döntőbe került. Itt az első mérkőzést nem sikerült hoznia, azonban a másodikon hátrányból kiegyenlített és kezdeményezőkészsége miatt a végső győzelemre is esélyes volt, azonban az egyik bíró nem látta, hogy védte ellenfele ütését, és így pontot adott arra.”

 

Pillanatkép a Hayashi Magyar WKF Karate Liga 4. fordulójáról – Ruzsinszki György nyilatkozik

Ruzsinszki György nyilatkozik

 

A szarvasi egyesület eredményei:

Bagi Ádám 1.h.

Bagosi Marianna 1.h.

Nagy Máté 1.h.

Frankó Dániel U21 1.h.

Ruzszinszki Balázs 2.h.

Kemény Ákos 3.h.

Frankó Dániel felnőtt 3.h.

 

Négy forduló összesített eredményei:

Bagosi Marianna 1.h.

Ruzsinszki Balázs 1.h.

Frankó Dániel 2.h.

Nagy Máté 2.h.

Bagi Ádám 3.h.

Tálas Bendegúz 3.h.

(A fotókat Babák Zoltán, Bagi Dániel és Nagy Ákos készítette.)

FEL