A 25 éven aluliak adókedvezményéről dönt az Országgyűlés

2021. március 22. 16:08 | behir.hu

A 25 év alattiak 2022-től bevezetendő szja-mentessége a gazdaság-újraindítási akcióterv egyik intézkedése, célja a fiatalok anyagi mozgásterének növelése és a munkavállalás elősegítése.

Magyarország Kormánya elkötelezett a családok védelme és támogatása mellett. Az elmúlt években olyan intézkedéseket hozott, amelyek a gyermekvállalást, a gyermeknevelést, valamint a családok otthonteremtését segíti. Az intézkedés sorozat újabb elemeként a fiatalok életkezdéséhez, önálló életéhez nyújt segítséget az a törvény, amelynek általános vitája az elmúlt héten zajlott a Parlamentben – írja a behir.hu szerkesztőségéhez eljuttatott közleményben Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

A 25 év alattiak adómentességéről szóló törvénnyel kapcsolatban Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott, a fiatalok és a családok támogatási rendszerének kirakósában az utolsó darab is a helyére kerül.

2010. óta a kormány két és félszeresére emelte a családok támogatására fordított összeget. A parlament keddi ülésnapján tárgyalt törvénytervezet újabb 130-150 milliárd forintot hagy a fiataloknál, ami nem kiadás a költségvetésnek, hanem befektetés a jövőbe.

A javaslat szerint a 25 év alatti fiatalok kedvezménye a fiatal által a jogosultsági hónapokban megszerzett (munkaviszonyból származó jövedelem esetében a jogosultsági hónapokra elszámolt), összevont adóalapba tartozó

  • a törvény szerint bérnek minősülő jövedelme,
  • a nem említett nem önálló tevékenységből származó jövedelmeinek összege, ide nem értve a munkaviszony megszüntetésére tekintettel kapott végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó összegét
  • önálló tevékenységből származó jövedelmei közül
  • a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje, átalányadózás esetén az átalányban megállapított jövedelme
  • a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységéből származó jövedelme
  • az európai parlamenti képviselő e tevékenységéből származó jövedelme
  • a helyi önkormányzati képviselő e tevékenységéből származó jövedelme
  • a választott könyvvizsgáló e tevékenységéből származó jövedelme
  • a magánszemély által nem egyéni vállalkozóként kötött, díjazás ellenében történő munkavégzésre irányuló más szerződés alapján folytatott tevékenységéből származó jövedelme, de adóévenként legfeljebb a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének szorzata.

Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyekben a fiatal a 25. életévét nem töltötte be, utoljára a 25. életéve betöltésének hónapja.

2020. júliusában a havi bruttó átlagkereset a KSH által hivatalosan közzétett adat szerint 401 847 forint volt. Ez azt jelenti, hogy éves szinten mintegy 500 000 forint marad a 25 év alatti munkavállalóknál.

Az adómentességet nem kell igényelni, az automatikusan érvényesítve lesz.

A 2022. január elsejétől életbe lépő új jogszabállyal a családalapítás előtt álló, de dolgozó fiatalokat támogatja a kormány.

A családalapításhoz további segítséget kapnak a fiatalok a házassági kedvezménnyel, a babaváróval, és – amennyiben nagycsaládot terveznek – akár 35 milliós vissza nem térítendő támogatásból és hitelből álló összeggel. Tavaly január elsejétől például teljes adómentességet élveznek a négy vagy többgyermekes családanyák.

Valamivel több, mint egymillió 15 és 25 év közötti fiatal él ma Magyarországon. Közülük minden második végez valamilyen munkát (a fiatalabbak jellemzően nyári munkát). A 25 év alattiak közül 280 000-en „rendszeresen” dolgoznak. Ez a szám jelentős emelkedést mutat a 2010. évi 211 000-hez képest.

A fiatalok foglalkoztatása Magyarországon európai viszonylatban is kiemelkedő, uniós szinten az első öt között található. A január elsejétől életbe lépő adózási szabályozás szinte egyedülálló a világon, ilyen támogatást a magyar kormányon kívül csak a lengyel kormány biztosít a fiatal állampolgárai számára.

További programok »

Gazdaság

Munakerőpiaci tréninget tartott a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány

Húszórás munkaerő-piaci tréninget tartottak a Tégla Népművészeti Alkotóházban. A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány szervezésben megvalósult képzésen önismereti tréningen vehettek részt, valamint munkajogász és pszichológus is segített az álláskeresés illetve -módosítás során felmerülő kérdéseben.
18:24
FEL