Helyes tüzeléssel gazdaságosabbak lehetünk

2022. január 14. 14:12 | Vári Bianka

A biztonságos fűtés elengedhetetlen kelléke a jó tüzelőanyag. A szakemberek szerint a nem megfelelően megválasztott tüzelő nemcsak a fűtés hatékonyságát ronthatja, de az egészségünkre, környezetünkre is káros és veszélyes.

Javában tart a fűtési szezon, ilyenkor sokan keresik a különféle tüzelőanyagokat. Az egyik helyi tüzép vezetője a behir.hu és a 7.TV megkeresésére elmondta, hogy a tűzifát általában az idősebb korosztály választja, mellyel kisebb kályhában vagy kandallóban ideális fűteni. Kisebb kazánokban barnaszénnel, míg nagyobbakban feketeszénnel is lehet fűteni. Ádám Pál elmondta, hogy a szenes tüzelés gazdaságosabb a fával való fűtésnél, hiszen 5-7 kilogramm szénnel ugyanolyan eredményt érhetünk el, mint 30 kilogramm tűzifával. 

– A fa akkor jó, ha legalább két évig tárolni tudjuk és jól kiszárad, ilyenkor jó tüzelni vele. Azonban az a tapasztalatunk, hogy Békéscsabán a legtöbben csak az adott hónapra, fűtési időszakra gondolnak, így vizesebb fával tüzelnek, ezzel pedig romlik a tűzifa fűtőértéke – fogalmazott.

 
Életveszélyes lehet, ha valaki szeméttel tüzel

A szakemberek szerint, ha nem megfelelő tüzelőanyagot választunk, akkor azzal sok kárt okozhatunk. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta, hogy sokan szeméttel gyújtanak be vagy építkezésből maradt hulladékot, például lakkozott parkettát égetnek a fűtőtestben.

– Ezek az anyagok ugyan jól égnek, de pontosan a magas égéshő következtében a fűtőberendezésünk károsodhat és közben jelentős mennyiségű mérgező anyag kerül a levegőbe és koromlerakódást, illetve kátránylerakódást okoz a kéményrendszerben. A kátrány – illetve koromlerakódás szűkíti a kémény keresztmetszetét, és ennek következtében a gáz áramlása megfordulhat, füst kerülhet a lakókörnyezetünkbe - mondta Várszegi György tűzoltó főhadnagy.

Hozzátette, hogy a tűzesetek és balesetek szinte mindegyike gondatlanságra vagy emberi mulasztásra vezethető vissza. Ha valaki háztartási hulladékkal fűt, két hét alatt annyi korom és kátrány rakódik le a fűtőrendszerben, mint rendes tüzelőanyaggal egy teljes fűtési szezonban. A szennyeződött kémény a fűtés hatására felizzhat és lakástüzet is okozhat. Statisztikák szerint minden ötödik lakástűz kéményben keletkezik. A szakemberek ezért azt kérik, hogy mindenki ellenőriztesse a fűtőberendezését évente legalább egyszer, valamint igényelje az ingyenes kéményseprést!

További programok »

FEL