Hazánk is bekerült az energiabefektetések szempontjából legvonzóbb országok közé

2021. november 23. 18:40 | behir.hu

Magyarország a korábbi 44. helyről az idén a 37. helyre lépett előre az EY kétévente megjelenő, az országok vonzerejét a megújuló energia alkalmazása szempontjából értékelő listáján – közölte az EY nemzetközi tanácsadó cég az MTI-vel kedden.

A kelet-európai régióból Magyarország és Lengyelország került be a megújuló energiabefektetések szempontjából legvonzóbb negyven ország közé.

– A magyar piac folyamatosan növekszik, amiben a napelemes rendszerek elterjedésének is komoly szerepe van. Kiemelték, hogy Magyarország 2020-ra el is érte a korábban kitűzött célt, és a megújuló energiaforrások mostanra már az áramtermelés 14 százalékát biztosítják. A legutóbbi, állami támogatással indított napelemes program jelentős túljelentkezéssel zárult, így éves szinten 390 GWh energiatermelésre kötöttek szerződést – olvasható az Ernst & Young (EY) nemzetközi elemzésében. Mint írták, Európa célkitűzése, miszerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2030-ra az 1990-es szint 55 százalékára kell csökkenteni nehézséget jelent azoknak a gazdaságoknak, amelyek jelentős mértékben függnek a szénalapú energiatermeléstől. A karbonsemleges gazdaságra való áttérés érdekében uniós és kormányzati források egyaránt elengedhetetlenek a hálózatok fejlesztéséhez, illetve a technológiai és pénzügyi eszközök megteremtéséhez.

AZ EY 2003 óta értékeli az országok vonzerejét a megújuló energia alkalmazása szempontjából (Renewable Energy Country Attractiveness Index - RECAI). Minden alkalommal a legvonzóbb 40 piacot rangsorolják az előre meghatározott szempontok alapján.

Forrás: MTI

További programok »

Itthon

A hét elején ismét csapadékosabb lesz az idő

A jövő hét elején ismét csapadékosabbra fordul az időjárás és megerősödik a szél is, a legmelegebb órákban a hőmérséklet 14-20 fok között alakul. A hét második felében időszakos szakadozások mellett nagyrészt erősen felhős lesz az ég, és záporok, zivatarok is előfordulhatnak, de a hőmérséklet csúcsértéke ekkor már 15 és 24 fok között alakul.
18:53
FEL